• Vätterhem

Månadens miljötips juni - maten

Minska din påverkan genom smarta val

| 2016-06-15

Allt du gör i din vardag påverkar miljön. Vissa saker mycket, vissa lite mindre. Vi på Vätterhem vill hjälpa dig att göra miljösmarta val genom att ge några konkreta tips varje månad på hur du med små medel kan göra en insats för miljön. Dessutom sparar du nästan alltid pengar på åtgärderna vi föreslår!

Under juni månad kommer vi ge dig några enkla tips på hur du kan minska din påverkan från maten du stoppar i dig. En normalsvensk handlar mat för ca 25 000 kr om året, beroende på hur vi väljer att spendera de pengarna kan vi minska eller öka vår påverkan på miljön, med smarta val kan vi bidra till en hållbar utveckling.

Förra gången vi tittade på maten i månadens miljötips tittade vi på vikten att inte slänga mat, att äta ekologiskt och att minska på köttet. Denna gången tar vi en ny infallsvinkel där vi tittar på hur vi med små medel och medvetenhet kan minska vår miljöpåverkan drastiskt.

Smarta tips för att minska din påverkan

Enkelt att göra: Köp schysst fisk
Om du äter fisk, köp MSC-, ASC-, eller kravmärkt fisk. Då har den fiskats eller odlats på hållbart sätt utan att hela fiskebeståndet riskerar att kollapsa. Hälften av fisken i haven har försvunnit på de senaste 50 åren! I flera delar av haven har vi helt lyckats tömma området på fisk, i vissa fall så illa att det inte återhämtat sig på 25 år. Köper du fisk med någon av ovanstående märkningar minskar trycket på havet och du kan vara trygg i att du gör ett schysst val!

Medelsvårt: Köp svenskt
Köp svensk mat där det är möjligt. Svensk lagstiftning är hårdare än nästan alla andra länder gällande vilka kemikalier som får användas. När det gäller djur finns det också skillnader på hur mycket antibiotika som får användas och hur länge djuren ska få gå ute. Dessutom minskar transporterna! Största delen av miljöpåverkan från maten sker via kemikalier och konstgödsel. Även transporten har en viss påverkan. Här minskar du påverkan på alla de här delarna!

Expert: Vilt kött - klimatsmart så det förslår
När du äter kött, köp mer vilt. Visste du att nötkött släpper ut mer än 50 gånger så mycket koldioxid som viltkött gör. Dessutom har djuren gått fria och är en mer naturlig del av kretsloppet. Visst är det lite dyrare men låt kött bli lyxigt och inte vardagsmat! Om du äter lika mycket kött som en normalsvensk (55 kg benfritt) och byter ut hälften till vilt sparar du ca 400 kg CO2 per år.

 

Klicka här för att spana in tidigare månaders smarta miljötips 

Rickard Thil - Vätterhem

Skrivet av: Rickard Thil