• Vätterhem

Månadens miljötips juli - spara vatten

Smarta tips för att minska din påverkan

| 2016-07-05

Allt du gör i din vardag påverkar miljön. Vissa saker mycket, vissa lite mindre. Vi på Vätterhem vill hjälpa dig att göra miljösmarta val genom att ge några konkreta tips varje månad på hur du med små medel kan göra en insats för miljön. Dessutom sparar du nästan alltid pengar på åtgärderna vi föreslår!

Nu i juli tipsar vi om hur du kan spara på din vattenförbrukning. Detta är extra aktuellt just i år då vi haft en väldigt torr vår. I slutet av juni gick länsstyrelsen ut med information om att grundvattennivåerna är mycket låga i länet och rekommenderar befolkningen i länet att minimera sin vattenanvändning så mycket som möjligt.

Trots välkommet regn några dagar är vattennivåerna fortsatt låga. Det kan påverka bland annat jordbruket och hushåll med egna brunnar. Om inte situationen förbättras kan också förbud införas mot befolkningen, något som redan är gjort i delar av Kalmar och Kronobergs län. 

En vanlig kran gör av med ungefär 12 liter vatten på en minut

Enkelt att göra: Låt inte kranen stå på i onödan
Stäng av kranen när du tvålar in dig i duschen och under tiden du borstar tänderna. Sätt i diskproppen när du diskar. En vanlig kran gör av med ungefär 12 liter vatten på en minut, här går det att spara mycket på onödig vattenförbrukning. Du som bor hos oss betalar också för varmvattnet du gör av med, och i vissa fall även kallvattnet. Du sparar alltså både på miljön och din plånbok.

Medelsvårt: Fyll upp dina maskiner 
Diskmaskinen drar lika mycket vatten full som tom, nästan alla tvättmaskinen är också mer vatteneffektiva om de körs helt fulla. Att bara tvätta och diska när maskinerna är fulla sparar därför värdefullt vatten. Här sparar du även pengar på elförbrukningen - kör du fulla maskiner behöver du inte köra tvättmaskinen och diskmaskinen lika ofta.

Expert: Vattna dina blommor smartare
Om du vattnar blommorna när solen ligger på avdunstar en hel del vatten direkt. Bättre då att vattna en tid på dygnet då solen inte ligger på. Du kan även använda vad som brukar kallas "gråvatten", alltså vatten som tidigare använts till något annat. Vattnet du kokat potatisen i (bör svalna av och eventuellt spädas), regnvatten eller vattnet från avfuktaren kan faktiskt återanvändas till att vattna dina blommor. Som en ren bonus innehåller potatisvattnet även en hel del näring som kan ge ny lyster åt dina blommor!

Klicka här för att spana in tidigare månaders smarta miljötips 

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading