• Vätterhem

Månadens miljötips december - klimatsmart jul

Minska din påverkan och spara pengar

Miljö Hållbarhet | 2016-12-15

Allt du gör i din vardag påverkar miljön. Vissa saker mycket, vissa lite mindre. Vi på Vätterhem vill hjälpa dig att göra miljösmarta val genom att ge några konkreta tips varje månad på hur du med små medel kan göra en insats för miljön. Dessutom sparar du nästan alltid pengar på åtgärderna vi föreslår!

Snart är det jultider och det innebär att vi svenskar konsumerar som allra mest på året. Konsumtion och miljöpåverkan hänger väldigt starkt ihop men med några små anpassningar kan du minska miljöpåverkan från ditt julfirande. 

Återvinn julklappspappret, det ska sorteras som pappersförpackning

Månadens smarta miljötips

Enkelt att göra: Återvinn julstöket
Återvinn julklappspappret, det ska sorteras som pappersförpackning. Om det är helt och snyggt kan du återanvända det nästa år igen. Testa också att slå in i tidningspapper eller varför inte en gammal tapet - det kan bli riktigt retrosnyggt! Se också till att återvinn alla förpackningar från julstöket. Återvinning av papper sparar massvis med energi! En enda tidning sparar energi som du kan koka 38 koppar kaffe med.

Medelsvårt: God mat med låg påverkan
Köp ekologisk och närproducerad mat så långt det är möjligt. Testa också något vegetariskt alternativ. Bättre för miljön och för dig själv! Ta även hand om resterna. Gör risgrynspudding och ha skinkan på mackan så har du mat för annandagen också! 

Expert: Ge schysst och klimatsmart
Ge bort upplevelser snarare än onödiga prylar. Mycket smartare för klimatet och oftast väldigt uppskattat. Ännu bättre att ge bort pengar, vaccinationer, skolböcker eller något annat till välgörenhet. Många frivilligorganisationer erbjuder den här typen av julklappar.

 

Det här är årets sista miljötips. Vi hoppas att ni haft glädje av dem och har sparat både pengar och miljö under resans gång. Om ni vill spana in tidigare månaders miljötips kan ni klicka här 

Rickard Thil - Vätterhem

Skrivet av: Rickard Thil