• Vätterhem

Månadens miljötips augusti - minska ditt ekologiska fotavtryck

Enkla tips för att minska din påverkan

| 2016-08-08

Idag är det Earth Overshoot Day, eller den ekologiska skuldens dag som den brukar kallas på svenska. Det innebär att alla resurser som produceras under hela året redan är förbrukade. Därför vill vi passa på att tipsa hur du kan bidra med att minska trycket på jorden. Vi gör det såklart genom månadens miljötips.

Datumet som Earth Overshoot Day inträffar beräknas av Global Footprint Network och beräkningen stöds av bland annat Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen. Det är såklart väldigt negativt att jordens resurser förbrukas på mindre än 8 månader. Ett sätt att förklara vad det innebär är om du skulle spenderat hela din årslön redan nu. Resten av året hade du alltså fått leva på besparingar. 

Datumet inträffar tidigare och tidigare varje år, men genom enkla val i vardagen kan vi minska vår egen påverkan. Om många gör lite kan den totala effekten bli enorm. I månadens miljötips för augusti tipsar vi därför om hur du kan minska din egen påverkan, det som brukar benämnas som ditt ekologiska fotavtryck. 

Om många gör lite kan den totala effekten bli enorm

Månadens smarta miljötips

Enkelt att göra: Res mer miljösmart
Ibland är bilen bra men behöver du verkligen ta den till jobbet varje dag? Gå, cykla och åk mer buss så sparar du både på naturresurser, dyra bensinpengar och får dessutom värdefull motion. Du behöver inte helt sluta åka bil helt men minska på de onödiga resorna så har du gjort mycket.

Medelsvårt: Ät mer miljösmart
Maten har väldigt stor miljöpåverkan, både genom utsläpp av koldioxid, minskad biologisk mångfald och överutnyttjande av mark. Börja med att undvika att slänga mat i onödan, testa sedan några vegetariska recept. Jorden och även din plånbok kommer tacka dig.

Expert: Spara mer miljösmart
En stor miljöpåverkan som vi kanske inte tänker på är vilka företag vi stödjer när vi sparar pengar i fonder och aktier. Genom att välja att placera dina pengar i företag som arbetar aktivt med hållbarhet kan du minska din miljöpåverkan och får högst troligt på lång sikt även bättre avkastning. 

Klicka här för att spana in tidigare månaders smarta miljötips 

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading