• Vätterhem

Månadens miljötips april - maten

Månadens miljötips april - maten

Miljö Hållbarhet | 2016-04-15

Allt du gör i din vardag påverkar miljön. Vissa saker mycket, vissa lite mindre. Vi på Vätterhem vill hjälpa dig att göra miljösmarta val genom att ge några konkreta tips varje månad på hur du med små medel kan göra en insats för miljön. Dessutom sparar du nästan alltid pengar på åtgärderna vi föreslår!

Under april månad kommer vi fokusera på maten. Det vi äter står ungefär för en fjärdedel av våra utsläpp av växthusgaser. För andra miljöproblem som t.ex. landanvändning, övergödning, försurning av haven och förlust av arter är maten vi odlar och äter faktiskt den största källan till problemen. Men med några få enkla tips kan vi minska vår påverkan och gemensamt bidra till en bättre, mer hållbar värld.

Om du bara vill göra en enda bra sak för miljön är troligen att minska på köttet den åtgärd du kan göra som ger absolut störst skillnad

Smarta tips för att minska din miljöpåverkan

Släng inte mat i onödan!
Visste du att vi slänger var femte matkasse. Lukta, smaka och titta på maten först. Om du inte upptäcker något då är den nästan helt säkert ok. Om du inte slänger någon mat i onödan kan du direkt minska både din matkostnad och din miljöpåverkan från matkonsumtion med 20 %. Snacka om att slänga pengar i onödan!
Om maten ändå är dålig lägger du den i den bruna pappåsen och återvinner i miljöhuset. Då blir det biogas som gör att du kan ta bussen in till staden.

Ät mindre kött!
Mycket mindre, till och med! I Sverige äter vi i snitt ungefär 85 kg kött/år och person, dubbelt så mycket som vi gjorde på 50-talet. Om du bara vill göra en enda bra sak för miljön är troligen att minska på köttet den åtgärd du kan göra som ger absolut störst skillnadKöttproduktion står för ungefär hälften av matens påverkan på flera viktiga miljöområden, bl.a. övergödning, landanvändning och utrotandet av arter. Ungefär 1/3 av växthusgaser från maten kommer också från köttet. Och kom ihåg att du inte måste bli heltidsvegetarian över natten, börja med minska lite på köttet och öka lite mer av övrig mat nästa gång, eller kanske inför en vegetarisk dag i veckan?

Köp ekologisk mat!
Köp ekologiskt! Då får du i dig färre farliga kemikalier i vardagen samtidigt som det leder till bättre djurhållning - bra för både dig, naturen och djuren alltså! Visste du att mer än hälften av alla kemikalier vi får i oss kommer från maten vi äter? Äter du ekologiskt får du i dig en bråkdel av kemikalierna i jämförelse mot om du äter besprutad mat. Ännu större påverkan blir det ute i naturen där bekämpningsmedel sprids med regn och vind. Ekologisk mat är dessutom mer klimatsmart än vanlig mat. Börja med kött och mejeriprodukter. Fortsätt med potatis, russin, vindruvor och lök.

Klicka här för att spana in tidigare månaders smarta miljötips!

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading