• Vätterhem

Lyckade odlingsträffar på Österängen

Hållbarhet Miljö Evenemang | Österängen | 2020-08-13

Bondbönor, krysantemum, jordgubbar och sockerärtor trängs om uppmärksamheten med vackert målade stolpar och ett skönt, rustikt soffhäng. Och så dyker de upp, en efter en. Någon med en vattenkanna under armen. Någon med lite mat och slår sig ner vid bordet tillverkat av lastpallar. Det är en helt vanlig onsdagskväll och »möte« i Österängens odlingsjunta.

– Odlingen är såklart central, men det är nog faktiskt ännu viktigare med det sociala sammanhanget, att mötas, säger Melina Pollack, projektledare.
Odlingslotten belägen upp mot husen bakom centrum är en del av konstprojektet »Naturen tar över« som drivs genom Österängens Konsthall.
– Vi frågade Vätterhem om det fanns någon yta vi kunde få vara på och jag måste säga att jag blev positivt överraskad när vi kom hit. Jag hade hoppats att vi skulle få igång ett gäng tomatplantor. Men det här är ju något helt annat. Gott om plats och fint läge. Tänk hur det kommer se ut här när allting är som finast och redo för skörd i augusti, säger Melina Pollack.

Tillsammans skapas sammanhang
Sedan i våras när odlingsgruppen startades, framförallt med dropin på onsdagkvällar från 17.00, har ett stort antal deltagare fixat i ordning land, gjort planteringar och inte minst byggt diverse bord och soffor.
– Alla åldrar. Alla bakgrunder. Från alla stadsdelar. Vi lär oss av varandra. Någon är bra på att bygga, någon annan på att odla. Erfarenhetsutbyte när det är som bäst. Någon tar med sig en planta, någon annan ett äppelträd eller två. Tillsammans skapar vi något. Ett sammanhang, säger Melina Pollack.

Ministrand mitt i odlingen
Claes Carlsson bor bara några pallkragar bort på Österängen och nappade direkt när han såg att det var på gång.
– Det är en härlig gemenskap. Och så kul att gå förbi här och titta hur det växer. Gräva lite, fixa lite och prata mycket. Mötesplatsen är viktigare än odlingen, egentligen, säger han.
Efter en stund dyker Leif med dottern Klara, 4 år, upp.
– Vi bor i Tenhult, men gillar att komma hit och få vara med. Det är en väldigt välkomnande miljö.
Just idag har de varit på Vätterstranden och letat drivved.
– Vi tänkte oss en liten ministrand någonstans i odlingen, förklarar Leif och sätter genast igång med en installation som inte så lite för tankarna till Lars Vilks Nimis.
– Det är väldigt intressant att se odlingen som konst, att konst kan vara så mycket mer än något du skapar med penna och papper. Odlingen är hela tiden i förändring och att se naturen föra samman människor på det här sättet är häftigt, säger Melina Pollack.

»Dropin varje onsdag 17-19«

Alla är välkomna
Om du vill hänga på är det bara att dyka upp en onsdagkväll vid 17-tiden.
– Alla får vara med och det är helt gratis. Någon gång i månaden kör vi även extra på lördagarna och fixar med lite större projekt. Kom förbi och säg hej, uppmanar Melina Pollack.
Du kan också följa odlingsgruppens framsteg på @ok_kolonilott på Instagram.
– Vi hoppas också knyta lite band med andra stadsodlingsgäng i stan. Kanske köra en tävling om vem som kan få fram den största pumpan eller något sånt, skrattar Melina Pollack.

 

Odlingsträffarna fortsätter hela hösten och fram till slutet av året. Träffarna sker utomhus på kolonilotten till och med slutet av september. Efter det eller vid regn är det inomhus på Birkagården som gäller. 

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB