• Vätterhem

Lejla och Tom breddar Din Rätt!

Evenemang Vätterhem informerar | Öxnehaga | Österängen | Råslätt | 2022-02-01

När de två nyutexaminerade juriststudenterna Lejla Radonja och Tom Schulz fick ett utskick om Vätterhems satsning på Din Rätt! – Fri juridisk rådgivning – väcktes en tanke. Vi tyckte det lät intressant att ingå i juristnätverket. Ett sätt att betala tillbaka med engagemang till samhället. Idén med fri juridisk rådgivning ur ett demokratiperspektiv är så viktig, säger Lejla.

Elva tillfällen under våren
– Vår roll är bland annat att skapa förståelse för det svenska systemet. Lära sig förstå var jag ska vända mig med mina frågor. Att skapa förtroende för myndigheterna, säger Tom.

Nu ser de fram emot att komma igång igen.
– Det kommer att vara nyttigt för oss med den variation och bredd i frågeställningarna som det lär bli. Att vi sedan känner varandra så väl är såklart också en fördel – vi vet vilka frågor som den andre kanske bör ta och vi kan bolla frågeställningar mellan oss, säger Lejla.

Drop in
Du som hyresgäst hos Vätterhem erbjuds 15 minuters kostnadsfri juridisk rådgivning i stadsdelarna Råslätt, Österängen och Öxnehaga. Drop in tiderna ser du under "På gång i din stadsdel" på vatterhem.se.

»Din Rätt! är ett extremt viktigt projekt. Alla har rätt att veta vad lagen innebär.«

Engagemang för människorna
De beskriver en bakgrund som alltid inbegripit engagemang för människorättsfrågor. Familjerätt, fastighetsrätt, internationell rätt, förvaltningsrätt, mänskliga rättigheter nämns som prioriterade nischområden.
– Under hela vår studietid har vi varit engagerade i olika ideella projekt. Det ger så mycket. Du utvecklas av att vara del av någonting bra. Jag har bott hos Vätterhem sedan jag föddes, både på Råslätt och Liljeholmen. Vätterhem har alltid stått för ett stort engagemang för människorna. Det här känns ju helt i linje med det, säger Lejla.

– Din Rätt! är ett extremt viktigt projekt. Alla har rätt att veta vad lagen innebär. Ökad kunskap om rättigheter och skyldigheter i samhället ger tryggare områden, säger Tom.

– Juridiken finns där hela tiden i vardagen. Vad gäller vid ett bygglov? Hur ska jag göra för att ansöka om att få hit anhörig? Vart vänder jag mig med mina hyresfrågor? Då finns vi där och försöker svara. Det är viktigt att påpeka att det är juridisk rådgivning. Det handlar inte om att vi tar oss an ärenden utan det är råd och tips. I de fall vi har svar svarar vi, har vi inte svar kan vi hänvisa vidare, säger Lejla.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading