• Vätterhem

Köp fyra, betala för fem!

Miljö | 2015-10-28

Affärer har ofta erbjudanden där kunden erbjuds köpa tre men bara betala för två. Men det är inte så ofta du ser att du får betala för mer än vad du använder. Så är det faktiskt med våra matkassar! Var femte matkasse slänger vi, och då räknar vi inte in bananskal, förpackningar och annat som inte går att äta.

Totalt i Sverige slängs en miljon ton mat, varje år. Om vi skulle bli lite bättre på att använda allt vi köper skulle vi alltså kunna sänka våra matkostnader en hel del, dessutom skulle miljön tacka oss! Att producera mat förbrukar resurser, släpper ut växthusgaser och påverkar miljön på en mängd olika sätt. Att slänga maten innebär att all den där miljöpåverkan var helt i onödan.

Några tips för att slänga mindre mat
Köp inte mer än nödvändigt. Kommer du verkligen använda den där extra gräddfilen eller köper du den bara för att den är billig? Förvara maten rätt och se till att det är lagom kallt i kyl och frys. 4-5 grader i kylen och -18 i frysen är perfekt. Blir det mat över – gör matlådor! Då sparar du också pengar genom att inte behöva köpa lunch dagen efter. Har bäst-före-datum gått ut? Titta, lukta och smaka på maten, lita på dina sinnen! Tänk på att många varor, framförallt torrvaror, håller mycket längre än bara till bäst-före-datum. Har dina rotfrukter blivit mjuka? Lägg dem i en skål med kallt vatten i kylskåpet ett par timmar så får de tillbaka sin spänst. Har du köpt ett storpack köttfärs? Dela upp det i mindre delar och frys in, låt tina i kylskåpet ungefär ett dygn innan användning. Och kom ihåg att om maten trots allt är dålig, släng den i den bruna papperspåsen så blir det biogas av den.

Populärt med sopsortering på Råslättsdagen

På Råslättsdagen informerade VätterHem och Jönköpings kommun om återvinning och sophantering. Både yngre och äldre besökare fick möjlighet att provsitta en sopbil och även se till hur det går till i bak på bilen när sopbilen hämtar upp mat- och restavfall. Trots osäkert  väder tog 47 stycken besökare också chansen att testa sina återvinningskunskaper i ett klurigt quiz. Sabrina Deipenbrook, Nathalie Gustavsson och Maria Boeryd var de enda som prickade in alla rätt och vinner därmed två biobiljetter var – bra jobbat!         

Rickard Thil - Vätterhem

Skrivet av: Rickard Thil

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading