Vill du översätta webbsidan?

Iram har hittat hem på Råslätt

– Här kan jag, när jag vill, gå ut och springa i skogen. Naturen och tryggheten är unikt med Sverige, säger Iram Aloshari, från Sudan. Sedan hösten 2014 läser hon på högskolan i Jönköping och bor i Vätterhems studentlägenheter på Råslätt.

Intervjudagen till ära är naturen kring Råslätt klädd i vintertäcke.
– Snön är fantastisk. Förra vintern kom ju nästan ingenting så jag har verkligen försökt ta vara på att uppleva den nu. Visst är det kallt - men jag gillar det!
Hon läser IT Management and Innovation. En tvåårig filosofie masterexamen med huvudområdet informatik.
– Jag började hösten 2014 och tar min examen till våren, berättar hon.
Studierna har bland annat innehållit en utbytesperiod i Milano, Italien.
– När jag kom tillbaka till min lägenhet på Råslätt efter terminen i Italien kände jag att det här var hemma. Här trivs jag, säger hon.

Snabb anpassning
Innan hon kom in på utbildningen visste hon inte mycket om det kalla landet i norr.
– Men jag anpassade mig snabbt. Skolan såg till att jag fick en svensk värdfamilj och sedan har jag en svensk fadder som går en årskurs över. Det bidrar till snabb integration.
Kulturkrockarna finns där såklart ändå.
– Det är en helt annan kultur, ett annat klimat, och inte minst olika sätt att vara som människa. Vi är varma, högljudda, pratar snabbt och intensivt med allt och alla. Här är man lite mer återhållsam och lugnare. Det tar tid att komma in i.
Hon beskriver ett land som är välorganiserat, jämställt och med ett imponerande socialt skyddsnät. Men också ett land som kan stänga ute:
– Svenskarna har en distans och det tar tid att lära känna någon väl. Sedan upplever jag stora språkbarriärer när jag ska söka jobb.

Inför andra året gick flytt­lasset till Råslätt. Det är perfekt. Största samlade studentområdet i stan. Bussen till skolan tar bara 15 minuter. Willys är nära och bra också.

Mysig stad
Iram är nyfiken på traditioner och har fått uppleva såväl blomsterkrans och kallt väder på midsommarafton som påskkärringar och julmat.
– Men när vi skulle introduceras för surströmming så gick nog min nyfikenhetsgräns där. Vilken lukt, haha. Den var ju så stark att fåglarna från hela området samlades runt oss!
Hon är glad för att hon hamnade just i Jönköping.
– Det är mysigt. Tillräckligt stort för att allt ska finnas. Tillräckligt litet för att ha nära till olika funktioner.
Hon framhåller gärna studentlivet.
– En härlig mix internationella studenter. Många studentföreningar. Servicen är bra både i stan och ute på Råslätt. Och vill du bara hänga på Sockertoppen (studenthuset på Råslätt) är det alltid folk här. Du kan spela biljard, gym, bastu. Och så är det som sagt nära ut till fantastisk natur.

Hoppas på jobb i Sverige
Första studieåret bodde hon på Villhelmsro. Inför andra året gick flyttlasset till Råslätt.
– Det är perfekt. Största samlade studentområdet i stan. Bussen till skolan tar bara 15 minuter. Willys är nära och bra också.

Vad väntar efter examen?
– Jag letar jobb. Helst skulle jag vilja jobba i Sverige. Men jag kollar på övriga Europa också. Tyskland kanske.
När du pratar med dina vänner i Sudan, vad berättar du?
– Att jag saknar min familj. Men att jag är glad och tacksam att få vara här, och att jag behöver mer tid här. Jag berättar också mycket om miljön, och att jag känner att jag passar in. Att jag tror min framtid finns här.

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB