• Vätterhem

Indiska tvålar på Råslätt hjälper fattiga från sexslaveri

Lokaler | Råslätt | 2015-08-10

I november förra året öppnade affären Re:store i Råslätts centrum. En affär som satsar på produkter från tredje världen – gjorda på villkor som skapar en bättre tillvaro för de anställda. Tvålar från Indien är ett exempel.

-Det har gått över förväntan, berättar Anna Ström som är ansvarig för butiken
Affären drivs av den kristna organisationen OM Sverige (som uttyds Operation Mission). Den har sitt huvudkontor just på Råslätt. I Råslätts kyrka en vacker majdag är ett 50-tal personer samlade till frukost. Mötet ordnas av frikyrkan Råslätts församlingsgemenskap och Svenska kyrkan tillsammans med OM. På programmet står just tvål. Alltså tvålen från Indien. Gäst är Josephine Tan och hennes make Raj. De driver företaget som gör tvålarna, Touch Nature, med försäljning över hela världen.
-Vi vill uppmuntra fler att köpa våra tvålar, säger Josephine som driver det sociala företaget.

Kvarts miljon sexslavar
Tvålreklam? I en kyrka? Frågorna inställer sig. Visst, företaget skall tjäna pengar. Att vara lönsamt är en del av idén. Men kanske inte grundtanken. För Touch Nature anställer nepalesiska kvinnor som hamnat i prostitutionsträsket i Calcutta.
-Uppemot en kvarts miljon fattiga och unga kvinnor från Nepal säljs som sexslavar i Indien, berättar Josephine för den lätt chockade åhörarskaran.
-Varje år kommer runt 20 000 – i åldrarna mellan 9 och 16 år. Ju yngre, desto högre pris betingar de. Då kan de arbeta längre. Just nu är ett dussin kvinnor i Calcutta anställda i den hantverksmässiga tvålproduktionen. De får ett säkert boende. Och deras barn får utbildning.
- Men på sikt hoppas vi att kunna sysselsätta uppåt 40, säger Raj som själv är indier Men då behöver man alltså sälja sin tvål till fler.

 

Kristen affärsverksamhet
Josephine är uppvuxen i Singapore. Pappa jobbade också med affärer. Sålde fläsk (som de Singaporianska kineserna älskar). Inte med helt justa metoder alla gånger. Josephine vände sig mot affärsverksamhet. Men hamnade alltså där själv så småningom. Dock med tanken att inte lura kunder och anställda.
Målet blev Nepal. Ett av världens fattigaste länder. Nästan hälften av befolkningen lever på en dollar eller mindre om dagen. Efter vårens jordbävningskatastrof har läget blivit än värre. Fattigdomen – tillsammans med korruptionen – är en utmärkt grogrund för människohandel. Priset för en ung flicka är enormt jämfört med vad de fattiga annars kan tjäna. Och Indiens bordeller vill ha nya, unga prostituerade. Människosmugglingen över den öppna gränsen från bergslandet i norr är intensiv. I Nepal startade Josephine ett antal företag. Tvålproduktion var ett. Men av politiska skäl fick hon ge upp det mesta i Nepal. Megastaden Calcutta i Ostindien blev den nya basen. Verksamheten vilar alltså på kristen grund.
Innebär det att ni vill att alla anställda byter religion, undrar jag.
-Nej, försäkrar Josephine. Den som vill fortsätta vara buddist eller hindu får vara det.
Råslätt var ett av stoppen på den kampanjturné som Josephine och Raj Tan genomförde i och runt Småland i slutet av maj.

Erik Lindfelt - Vätterhem

Skrivet av: Erik Lindfelt

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading