• Vätterhem

Honungen är slungad

Studiecirkel gav 15 kg honung

Hållbarhet Miljö Integration | Öxnehaga | 2018-08-24

Under våren startade Vätterhem tillsammans med Biosfärföreningen Östra Vätterbranterna en studiecirkel på Öxnehaga där asylsökande ungdomar fick möjlighet att lära sig om biodling. Nu har ungdomarna skördat och slungat honungen, 15 kg blev resultatet från årets biodling.

Redan vid slungan såldes ett par kilo honung till några odlare på koloniområdet som blev sugna när de såg deltagarna jobba med slungningen. Kanske såg de också nyttan för sina egna växter? Bin är strålande pollinerare som kan besöka upp till 7000 blommor på en dag och flyga så långt som 3 km för att hitta föda.

Handledare Manne Ryttman ger sin syn på skörden, "15 kg är sådär med tanke på sommaren vi haft, men med en nystartad kupa är det ok", resonerar han. Han berättar också lite om processen att få fastare honung som vi är vana vid att köpa "I nuläget finns så kallad nyslungad rinnig houng att tillgå, sen kommer vi låta den vila någon månad innan vi burkar den. Sedan blir det mer fast honung", förklarar han.

Flera av deltagarna fick mersmak av biodlingen och vill starta egna kupor, några av dem bor också på Vätterhems områden. Bli inte förvånad om du ser en bikupa poppa upp på ditt område nästa sommar alltså. 

 

 

  

Se filmen från när honungen slungas genom att trycka på videon här nedan