• Vätterhem

Hitta utbildning eller jobb med EGENKRAFT!

Vätterhem informerar | Råslätt | Österängen | Öxnehaga | Centrum | 2021-01-11

En viktig erfarenhet från SommarKRAFT var att behovet av arbetsmarknadsstödjande åtgärder är viktigare än någonsin i Coronakrisens spår. Jönköpings kommun i samarbete med en rad aktörer satsar nu på Egenkraft – ett projekt för att matcha arbetssökande med tillgängliga tjänster samt att hjälpa till med att komma igång med studier för att öka möjligheterna till jobb i framtiden, säger Hatun Ün, projektledare för Egenkraft.

- Vi lägger fokus på vad individen kan bidra med och matchar det med arbetsmarknadens kompetensbehov. Målgruppen är boende på Råslätt, Österängen och Öxnehaga som är nyanlända och/eller fyllt 20 år eller äldre och som nyligen blivit arbetslös och står till arbetsmarknadens förfogande, säger Hatun.

Och även om pandemin påverkat många branscher och yrken negativt finns det jobb enligt Hatun:
– Vi kan också se exempel på hur krisen öppnar dörrar till nya branscher och yrkeskategorier med stort kompetensbehov.

Studier eller jobb
I projektgruppen för Egenkraft ingår också Carin Berggren och Jonny Makdissi. Egenkraft är ett tvåårsprojekt och finansieras med statliga medel via Delmos (Delegationen mot segregation).
Carin jobbar som studie- och yrkesvägledare.
– Jag hjälper dem som kommer till mig med att göra ansökan till utbildningar men också att planera för studier som ska leda till jobb. Om jag träffar en person som helst vill jobba brukar Jonny få ta över kontakten, säger Carin.

Jonny är arbetskonsulent:
– I den rollen försöker jag matcha företagens behov av kompetens med de arbetssökande som vänt sig till Egenkraft. Ett möte hos mig innebär ofta en kort kartläggning av kunskaper, kompetenser och intressen. Gemensamt försöker vi komma fram till vilken arbetsgivare som kan passa och förhoppningsvis kan vi hjälpa till att förmedla en anställning hos något av de företag som vi har i vårt nätverk, säger Jonny Makdissi.

Brett nätverk
Apropå nätverk, bakom Egenkraft finns ett stort antal aktörer. Arbetsmarknadsavdelningen, Vuxenutbildningen, Näringslivsavdelningen, Kultur- och Fritidsförvaltningen, Vätterhem och Arbetsförmedlingen för att bara nämna några.
– Vätterhem spelar en viktig roll i projektet och hjälper till med bland annat marknadsföring. Dessutom sitter Hanna Törnqvist från Vätterhem med i styrgruppen, berättar Hatun och avslutar:
– Välkommen att kontakta oss om du behöver hjälp att komma igång med studier eller vill hitta ett jobb!

Nu ställer vi om till digitala möten pga. COVID-19.
Kontakta oss så bokar vi ett möte.

Carin Berggren, studie- och yrkesvägledare
036-10 79 11, carin.berggren@jonkoping.se

Jonny Makdissi, arbetskonsulent
036-10 75 33, jonny.makdissi@jonkoping.se

Hatun Ün, projektledare
036-10 73 40, hatun.un@jonkoping.se