• Vätterhem

Härliga möten på Zlatanera Cup

Integration temat på fotbollsfest

Integration Hållbarhet Sponsring Tävling | 2017-09-21

Mötesplats. Musikfest. Fotboll. Gemenskap. Fyra ord som beskriver Zlatanera Cup, som Vätterhem var med och sponsrade. Cupen förde samman personer från olika delar av samhället – allt från politiker och näringsidkare till ungdomar och nyanlända var med och umgicks med det universella språket fotboll som katalysator.

Just möten mellan människor ser vi på Vätterhem som en viktig del av vårt långsiktiga integrationsarbete och därför var det självklart för oss att vi ville vara med och stödja cupen.

Cupen var också mycket omtyck av utövarna. Hossein kom till Jönköping från Afghanistan för två år sedan. Nu bor han i HBV-hem i Norrahammar och pluggar på Plusgymnasiet. "Jättekul grej att få spela fotboll med olika människor. I vanliga fall spelar jag mest med mina kompisar från Afghanistan", säger han på nästan felfri svenska.

Afrim Alijevski, till vardags el-ansvarig på Vätterhem, hyllar lagmoralen i hans Atletico Madrid. "Alla peppar varandra och blir inkluderade i laget, vi låter alla vara med och det är härligt", säger han vid sidlinjen innan han måste springa in på planen för att byta av länsråd Annelie Wirtén som kämpat hårt på planen.

Vissa är inte riktigt lika vana att spela fotboll som andra. Jessica Alaniesse-Karlsson, till vardags kommunikationschef på Jönköpings energi, har inte riktigt all utrustning. "Jag har inga fotbollsskor utan kör i helt vanliga löparskor", utbrister hon glatt och lägger till ”Men beskydd har jag i alla fall”, och knackar sig på benskydden.

Jättekul grej att få spela fotboll med olika människor. I vanliga fall spelar jag mest med mina kompisar från Afghanistan

Fullt ös vid sidan om planen

Förutom härlig kamp och glädje på planen bjöds det på en mängd roliga aktiviteter vid sidan om. Eller vad sägs om scenframträdanden av bl.a. melodifestivalvinnaren Robin Bengtsson och stekhete rapparen Jireel? Populära bolltrollaren VLO samlade alla spelare i en ring och visade upp sina färdigheter i fotbollsfreestyle till mångas förundran. För de lite yngre barnen fanns även en hoppborg, ansiktsmålning och flera spännande tävlingar.

Fotograf: Christopher Schauz