• Vätterhem

Här kan du återvinna dina kläder

Trasiga, slitna eller för små spelar ingen roll - bara de är rena

Hållbarhet Miljö | 2018-04-20

Att återvinna sina gamla kläder är supersmart ur hållbarhetsperspektiv, det sparar massvis med energi, vatten och kemikalier på att färre nya kläder behöver produceras. För att underlätta för er att samla in har vi ställt ut klädcontainrar i samtliga våra områden. På kartan här nedanför kan du se var din närmaste container för klädinsamling finns.

Du kan klicka upp kartan i helskärm genom att trycka på fyrkanten längst upp till höger.

Du vet väl att du ocksåkan lämna andra textilier än kläder? Dukar, gardiner, filtar och liknande går lika bra att lämna in i våra containrar.

Vad händer med mina kläder?

Efter att kläderna har samlats in kan det ta lite olika vägar. De textilier som bedöms kunna säljas i Sverige går till Second Hand-butiker, där säljs de och vinsten går till biståndsinsatser, exempelvis rullstolar och sjukhussängar i katastrofområden. Samtidigt används kläderna under en längre tid, vilket sparar på miljön. De kan också skickas till bistånd i andra länder, där får någon annan glädje av dina barns gamla vinterjacka eller dina lite för små jeans. De textilier som bedöms vara för slitna för att sälja eller för att skänka, materialåtervinns och blir till nya kläder, garner eller kanske stoppning i en bildörr eller en soffa. Det blir också en liten rest som går till energiåtervinning i ett värmeverk. Vattnet du duschar med kan alltså vara uppvärmt av dina trasiga gamla jeans!

Samtliga våra kläder skickas till Human Bridge, du kan läsa mer om deras arbete på www.humanbridge.se

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading