• Vätterhem

Gojani om förebilder, fokus och framtid

Evenemang | Öxnehaga | 2015-06-08

Sju år gammal inledde han sin fotbollskarriär i IFK Öxnehaga. »Vi var ett gäng som spelade jämt, innan träning, under träning, efter träning. Vi höll ihop. Hade kul.« Fotbollsglädjen och hans fina passningsfot har idag gjort honom till en av -Södras nyckelspelare i jakten på Allsvensk plats 2016. Möt Robert Gojani – en av Superettans mest lovande spelare.

Säsongen har börjat bra. J-Södra är ett topplag. På stan drömmer många redan om Allsvenskan.
-Vi i laget försöker att inte tänka så mycket på vad som sägs och skrivs. Vi följer våra principer och våra planer. En match i taget. Det låter kanske klyschigt och tråkigt. Men så är det, säger Robert när vi träffas på klubbens idylliska träningsanläggning Odensberg. Det är dagen efter match och rehab för de spelare som vill och behöver. Det doftar fränt av liniment. Det doftar fotboll. Och det doftar lag i harmoni.

Hur förklarar du att J-Södra gått från ett ojämnt bottenlag till en vinstmaskin med stabilt spel på bara ett par säsonger?
- Den viktigaste faktorn är Jimmy Thelin. Det är en tränare som tror på oss, som har fått ihop en organisation i laget med tydliga direktiv. Alla vet vad vi ska göra. Vi följer principer.


Låter enkelt?
-Ja, men är svårt. Vi tränar på det varje dag. Då blir det enkelt, till slut. Märks det i laget att ni är ett topplag? Vi är mer fokuserade på nästa mål nu. Bättre stämning. Innan kunde en seger vara mer som en lättnadskänsla, att vi andades ut. Nu vill vi hela tiden vidare, mot nya mål. Hungriga på mer, liksom.


Ha kul så blir du bra!
Uppvuxen på Öxnehaga gjorde han alltså sina första tvåfotsdribblingar på Öxnehaga IP.
-Fotbollen var gemenskap, en samlingsplats. Vi var ett stort gäng kompisar som spelade. Många av dem är mina bästa vänner än idag. Simon Schenberg, pappa till en av mina kompisar, tränade oss. Han lärde oss mycket, var på varenda träning, skjutsade och sådär. Man tänkte inte på det då, men nu inser man hur mycket han gjorde. Jämte Jimmy Thelin är Simon den ledare som jag helst vill lyfta fram.


Vilka råd ger du till ungdomar som drömmer om att göra din resa?
-Träna. Ta inget för givet. Motgångar kommer och hårt jobb krävs. Ge aldrig upp din dröm. Och glöm inte att ha kul. Har du kul blir du bra.
-Svårt att svara på själv. Men jag har väl alltid varit bra. Samtidigt som jag har förstått att talang inte räcker. Du måste träna hårt också. När jag var 12 år lämnade jag IFK Öxnehaga för J-Södra. Där har jag genomgått alla ungdomssteg för att till slut nå A-lagsspel. Det är det som jag har kämpat för.


När insåg du att fotbollen skulle bli ditt yrke?
-2011 när jag fick mina första chanser i A-laget. Då förstod jag att jag var nära min dröm. Och mognade mycket med det både på och utanför plan.

-Träna. Ta inget för givet. Motgångar kommer och hårt jobb krävs. Ge aldrig upp din dröm. Och glöm inte att ha kul.

Fendrich, Casillas och familjen
Han har spelat högerback, anfallare och yttermittfältare under sin karriär. Men det är i sin nuvarande position som defensiv innermittfältare som han trivs bäst.
- Där kommer min spelförståelse och min passningsfot mest till sin rätt. Från den positionen kan jag också vara med och påverka tempot i matcherna.


Är du en ledare på plan?
- I det här laget är vi alla ledare på olika sätt. Det spelar ingen roll om du spelar 90 minuter, 5 minuter eller sitter på bänken. Alla bidrar. Det är en styrka. Jag kanske inte är den som hörs mest, men visar gärna vägen med aktioner på planen.


Hur ser dina fotbollsdrömmar ut idag?
-Jag vill spela så högt som möjligt. Gärna utomlands, Spanien hade varit trevligt. Men det enda jag kan göra för att komma närmare den drömmen är att vara så bra jag kan där jag är just nu. Så fokus är på J-Södra.


Var hittar du inspiration, vilka förebilder har du?
-Fotbollsförebilder behöver jag bara se mig om i omklädningsrummet för att hitta. Fredric Fendrich till exempel har lärt mig mycket om hårt jobb, att ge sitt yttersta. Han är också en härlig vän, alltid glad. Sedan gillar jag Iker Casillas i Real Madrid. Kapten för ett av världens hårdast bevakade lag, men löser det genom att alltid göra allt för laget. Utanför fotbollsplanen är det min familj: mamma, pappa och mina storasyskon jag får kraft ifrån.

Från Öxnehaga IP:s gräs till Sveriges största arenor, hur har din syn på fotbollen förändrats?
- Fotbollen är ju mitt jobb idag. Så på det sättet är det ju mer allvar liksom. Men vi har ju väldigt kul på vägen. Glädjen måste ju finnas där i allvaret. Så är det ju.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading