• Vätterhem

Goda krafter vände trenden, »Råslättsandan stärktes«

Områdesnytt | Råslätt | 2015-10-28

Under våren var det oroligt i vissa grupperingar på Råslätt. När sommarlovet tog vid ökade skadegörelsen och konfliktsituationer med polis och väktare trappades upp. Men Råslätt ville annat. Fritidsgården Underground och RSK kallade till möte och snabbt sattes många bollar i rullning. Med fokus på ett brett engagemang från vuxna och personer med lokal förankring kunde en svår situation leda fram till någonting bra.

Skolan vandaliserades. Bilar sattes i brand. Men det var en annan händelse som fick stort symbolvärde för situationen på Råslätt; rutorna till Fyndet (secondhandbutiken där överskottet går till flyktinghjälp) krossades. Peter Marklund på Fyndet hade semester och fick via en nyhetsflash på telefonen se vad som hade hänt.
-Även om jag är luttrad och vet att vi har ett utsatt läge kändes det tråkigt. Men det som sedan kom ut av den här skadegörelsen var ju något fantastiskt, säger han.
Madelen Andersson, områdespolis på Råslätt hade också semester.
-Oroligheterna på Råslätt ökade och jag och Pelle (Per Blomqvist, områdespolis på Råslätt) bestämde oss för att avbryta våra semestrar. Det är viktigt i sådana här situationer att ungdomarna känner igen poliserna som jobbar för att minska konflikt situationen.

Snabbt möte
Underground och RSK började jobba med sina verktyg; nätverk och snabba kontaktvägar.
-Vi kallade till möte direkt. Vi ville samla Råslätt. Alla vi vet har viktiga funktioner i föreningar, församlingar, VätterHem med flera kontaktades och vi förklarade läget. Ett dygn senare hade vi ett mycket välbesökt möte för Råslättsborna, berättar Peter Magnusson.
-Vi gjorde tydligt att det i första hand inte är samhället i stort som drabbas utan det är vår skola, våra bilförsäkringar och våra hyror som höjs, berättar Magnusson.
Och när det gällde Fyndet – där överskottet går till stödet för flyktingar, blev ju symboliken så tydlig.

Insamling, städning och nattfotboll
Bassam Koutcho och Ahmed Hamou, Fritidsledare från Fritid Jönköping såg direkt möjligheter.
-Det var självklart att vi skulle starta en insamling till Fyndets självrisk. Sedan tog vi det vidare och gjorde en aktivitet där vi städade Råslättskolans skolgård inför skolstarten.
När jag frågar hur sådana idéer föddes skrattar Bassam.
-Alltså det går inte säga, det kommer liksom inifrån. Är du uppvuxen på Råslätt och vet hur bra det kan vara här måste vi hjälpas åt.
-Genom de här aktiviteterna behövde vi aldrig peka ut någon skyldig utan det var tydligt nog att alla skulle bidra. Genom att få med sig många blir det ju ett slags omvänt positivt grupptryck som kan påverka långsiktigt också, säger Ahmed.
-Det var aldrig en lösning att sätta in fler poliser eller väktare. Det hade bara blivit värre. Den här samverkan vi istället fick med de här initiativen var mycket värdefull. Det här visar på ett bra sätt när samarbete mellan organisationer, föreningar, polis, kommun med mera fungerar, säger Madelen Andersson.

På kvällarna tändes Puls Arena upp och blev en samlingsplats med fotboll.
-Vi funderade på varför grupperna så gärna samlades vid skolan. En orsak var att det var upplyst där. Vi hittade en ny upplyst plats och spelade fotboll till långt in på nätterna. Föräldrar kom ner med mat och dricka. Helt plötsligt fanns det aktiviteter. Men självklart kräver det resurser och engagemang, säger Ahmed.


Fler vuxna förebilder
Oroligheterna på Råslätt bromsades. Men alla delaktiga är överens om att det kräver långsiktigt arbete för varaktiga effekter.
-Råslättsmodellen med korta vägar till samverkan och nätverk mellan föreningslivet, boende och hur dessa integrerar med kommunala förvaltningar är rätt väg att gå. Med den här sommaren bakom oss har vi stärkt det arbetssättet ytterligare. Drar vi åt samma håll är vi en väldigt stark kraft. Tillsammans kan vi jobba på den viktiga balansgången för att sätta gränser och samtidigt visa omsorg, säger Peter Magnusson.

Ahmed och Bassam vill gärna se fler vuxna förebilder:
-Vi behöver alltid engagerade vuxna som kan hjälpa till. Det gäller församlingarna, fritidsgården och RSK. Hitta en plats och hjälp till. Ungdomarna behöver dig, säger Ahmed.

Vi slutar där vi började; hos Peter Marklund på Fyndet.
-Jag tror insamlingen blev en tankeställare och en mycket viktig symbolhandling för Råslättsandan!

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading