• Vätterhem

Gemenskap, trygghet och härliga omgivningar

Trygghetsboendet på Öxnehaga:

Områdesnytt | Öxnehaga | 2017-01-01

Sedan 1 oktober är det Vätterhem som driver trygghetsboendet på Oxhagsgatan, Öxnehaga. – Samarbetet med Vätterhem har alltid varit gott. Nu blir det ännu snabbare kontaktvägar, vilket kommer framförallt hyresgästerna tillgodo, säger Ewa Åman, trygghetsvärd.

Det är adventstid på Oxhagsgatan. Därtill fredag och det innebär traditionsenlig fika och gemenskap. Glögg, pepparkakor och tomtebakelser.
– Trygghetsboende finns för dem som är 70+ och som inte behöver någon hjälp i vardagen i egentlig mening, men som uppskattar att ha tillgång till en restaurang i huset och göra lite aktiviteter tillsammans i veckorna, berättar Ewa Åman.
Som Trygghetsvärd finns Eva på plats några timmar per dag.
– Jag finns där om någon vill prata en stund, fixar och hjälper till med något mail som ska iväg, ordnar aktiviteter och så.
Det låter blygsamt tycker Ann-Marie Magnusson som bor i huset och råkar komma in i rummet. Hon utvecklar bilden:
– Eva är fantastisk för oss som bor här. Hon skapar trivsel och trygghet. Hon har alltid tid när du vill prata, säger Ann-Marie.

Restaurang för alla
Adventsfika dukas fram och snart är det fullt runt bordet. Margit Svensson som bor i en trea med sin man Gösta river av några limerickar som kan få vem som helst att rodna. Tomtebakelserna går åt i en takt som hade gjort till och med Tomtemor stolt.
– Det är väldigt trevligt att träffas så här otvunget. Ett perfekt boende. Jag uppskattar dessutom närheten till naturen och Öxnegården mycket, säger Margit.
Totalt består trygghetsboendet av 28 lägenheter, varav tre är treor och resten tvåor.
– Det är helt »vanliga« lägenheter. Skillnaden är att det finns en restaurang dit du kan gå och äta om du vill, en något utökad handikappanpassning samt jag då, alltså en trygghetsvärd, säger Ewa.
Just restaurangen förtjänar ett extra omnämnande.
– Vi serverar vällagad husmanskost. Inte bara för de som bor här utan vem som helst kan komma hit och äta prisvärd och god lunch, tipsar Micael Linderoth, samtidigt som han lägger upp en dagens.

Julpyssel på förskolan
På anslagstavlan sitter en varsamt tecknad lapp. Det är Getryggens förskola som bjuder in till julpyssel.
– Det är ju ganska fint att vi har barnen som närmsta granne. Åldersintegration när den är som bäst, säger Ewa Åman.
Inne runt fikabordet diskuteras det livligt. Plötsligt hörs dragspelstoner. Det är Gösta Svensson som har hämtat dragspelet och spelar några låtar. Åhörarna stämmer in i sångerna direkt.
Det börjar bli dags för den populära punkten »Veckans nutidsfrågor«. Men innan den drar igång passar jag på att fråga vad det bästa med att bo på trygghetsboendet Öxnehaga är:
– Tryggheten. Vi har Ewa att fråga om det är något och matsalen där jag kan gå och äta om jag vill, säger någon.
– Gemenskapen. Här finns vänner
och aktiviteter när jag vill. Jag måste inte delta, men kan om jag känner för det, säger någon annan.
– Naturen precis i närheten, med Bondberget, Vättervyerna och Öxnegårdens alla fina leder, säger en tredje.

Fakta om Vätterhems trygghetsboende

Efterfrågan på trygga och bemannade boendeformer växer. Därför kommer Vätterhem under de kommande åren utveckla flera trygghetsboenden i Jönköping. Ett trygghetsboende kan utgöra hela fastigheten eller delar av en fastighet. För närvarande erbjuder Vätterhem trygghetsboende på Öxnehaga med totalt 28 lägenheter i storlekarna 2-3 rum och kök.

Hur ansöker jag och vilka regler gäller?
Trygghetsbostäder publiceras och fördelas via Vätterhems ordinarie bostadskö och följer uthyrningsregelverk för lägenheter med ett tillägg, vid dagen för intresseanmälan måste sökande fyllt 70 år. Söker ni lägenhet tillsammans måste minst en sökande i hushållet uppfylla ålderskravet.

Är du intresserad?
Om du inte redan är registrerad i Vätterhems bostadskö bör du snarast göra detta. För dig som redan står i vår kö se över eventuella önskemål och kryssa för Öxnehaga som sökområde. Sedan är det bara att hålla utkik efter trygghetsbostäder under lediga lägenheter. Annonsen kommer att märkas med texten »trygghetsbostad«.
Registrerade sökande som fanns i Jönköpings Kommuns kö vid Vätterhems övertagande av trygghetsboendet den 1 oktober 2016 har företräde till detta boende.
Har du frågor kring Vätterhems trygghetsbostäder? Kontakta Yvonne Persson som arbetar med uthyrningen av trygghetsbostäder.
yvonne.persson@vatterhem.se | 036-19 94 00

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading