• Vätterhem

Fritidsbanken - som ett bibliotek för fritidsprylar

- snart på Öxnehaga

Lokaler | Öxnehaga | 2019-07-11

Efter sommaren öppnar Fritidsbanken på Öxnehaga. – Låna en basketboll ett par timmar, ett stormkök till campingsemestern, eller en skateboard och kör för fullt i två veckor. Fritidsbanken ska göra det möjligt för många att testa olika aktiviteter. Placeringen här på Öxnehaga är perfekt med alla aktivitetsytor som gör att du direkt kan gå ut och köra, säger Martin Funck, enhetschef Föreningsservice på Jönköpings kommun.

Fritidsbanken är ett koncept som finns i många svenska kommuner. Öxnehaga blir först ut i Jönköping. I grunden är det ett hållbarhetsprojekt.
– I förråd, garage och vindsutrymmen finns det mängder av sport- och fritidsutrustning som sällan eller aldrig används. Skridskor som blivit för små, skidor som är för korta eller fotbollsskor som spelat sin sista match. Fritidsbanken tar tacksamt emot all utrustning och lånar ut den gratis till andra personer, berättar Martin Funck.
Alla får låna och du får har prylarna i max 14 dagar.
– Precis som på biblioteket går det sedan såklart bra att låna om.

»Fritidsbanken tar tacksamt emot utrustning och lånar ut den gratis till andra personer.«

Efterfrågan styr
Kommunen står bakom satsningen och och ekonomiska medel har tilldelats från ett miljöprojekt. Vätterhem bistår med lokal som delas med Klädbytet i Öxnehaga centrum.
Ulrika Lundqvist är projektledare för Fritidsbanken.
– Min roll blir att samordna alltifrån prylar till samarbeten med föreningsliv, fritidsgården och andra aktörer.
Vad avgör vilka prylar ni kommer att ha till utlåning?
– I grunden efterfrågan. Sedan får vi såklart också se vad vi får in. Vi kommer att jobba aktivt tillsammans med sortergårdarna och ha insamling på plats på Öxnehaga. Vi har sedan ett verkstadsteam som kommer att fixa och serva prylarna, berättar Ulrika. 

Vill du hjälpa till?
I framtiden hoppas man kunna erbjuda även en mobil Fritidsbank som kan åka dit behovet finns.
– Då skulle vi mer aktivt kunna vara en resurs för till exempel skolor vid friluftsdagar.
På Öxnehagadagen 18 maj kommer representanter för verksamheten att finnas på plats.
– Vi söker personer som vill engagera sig i verksamheten. Kanske stå bakom disken eller hjälpa till med att samla in prylar. Allt engagemang välkomnas. Kom och prata med oss på Öxnehagadagen, hälsar Martin Funck.

 

Martin Funck, enhetschef på Jönköpings kommun och Ulrika Lundqvist, projektledare för Fritidsbanken Öxnehaga ser fram emot att få igång verksamheten efter sommaren.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB