• Vätterhem

Från Råslätt till Romeo

Davood har glöden

Områdesnytt | Råslätt | 2017-03-14

Uppvuxen på Råslätt och Öxnehaga med fotbollen som viktig följeslagare. – Fotbollen skapade min identitet. En skada, en rehabperiod ensam i en gymnastiksal fick honom att ändra riktning. Från fotbollsplanen till teaterscenen. – Det var många som undrade hur jag kunde välja bort fotbollen. Men jag är stolt att jag vågade följa en dröm när jag satsade som skådespelare, säger Davood Tafvizan. Under våren spelar han Romeo i Romeo och Julia på Spira.

Från den där rehabsalen tog han sig via en kort sväng på Ellinjen (»ohm och ampere var inte riktigt min grej, men mamma hade läst att det var enkelt att få jobb efter studenten så jag provade«) till estetiska linjen på Per Brahe-Gymnasiet.
– Jag och en kompis valde först drama som tillval. Mest för att vi visste att det var bara vi och en massa tjejer som valde det. Efter en termin kom jag på att jag inte hade hunnit tänka på tjejerna en enda gång. Ämnet hade varit så roligt. Det hade fångat mig.
Han satsade vidare och bestämde sig för att söka in på Teaterhögskolan i Stockholm.
– Efter tuffa antagningsprov fick man vackert vänta på besked. Jag skulle ringa till en telefonsvarare som på ett visst klockslag skulle läsa upp nummer och namn på dem som kommit in. Nervositeten när meddelandet spelades upp var olidlig. Inte mitt namn… Inte mitt namn… Va, hörde jag rätt? Jag har kommit in! Jag befann mig ute på landet när jag fick beskedet och ingen annan var hemma. Jag sprang rakt ut och den första jag såg vara en ko, så jag sprang vrålande av glädje mot kon. Som inte riktigt verkade dela min glädje, haha.

»Jag befann mig ute på landet när jag fick beskedet och ingen annan var hemma. Jag sprang rakt ut och den första jag såg vara en ko, så jag sprang vrålande av glädje mot kon.«

Andas i samma rum 
Teaterhögskolan var lärorik, och tuff.
– Utbildning som gav mig kraft att våga. Att spela ut. Jag vet att jag frågade min lärare någon gång vad det var som gjorde att jag hade kommit in: »Glöden i dina ögon.«
Ord som etsade sig fast.
– Jag har spelat varenda roll sedan dess med det som utgångspunkt. Glöden måste finnas där.
Efter flera år på bland annat Dramaten i Stockholm är han nu alltså tillbaka i Jönköping för att spela Romeo.
– Jag blev otroligt glad när jag fick rollen. Både för att det är en fantastisk pjäs med Shakespears alla undertoner i texterna och för att det är på hemmaplan i Jönköping. Stort, säger han.
Vad är det i teater som triggar igång dig?
– Tiden man får för att bygga upp en karaktär. Som i det här fallet med Romeo när vi repar i åtta veckor. En fascinerande process. Sedan gillar jag livekänslan, närvaron. Att andas i samma rum som publiken. Allting är här och nu, inga omtagningar. Sedan är lagkänslan central även här – vi är en ensamble som får jobba ihop det. Ett lag som stöter och blöter.

Perfekt pjäs att komma hem med 
När jag träffar Davood är han mitt uppe i repetitionerna.
– Intensiva dagar när vi repeterar scen för scen. När det sedan börjar närma sig premiär ökar adrenalinet och nervositeten. Det är skräckblandad förtjusning, men det gäller att ha gjort grundjobbet under repetitionerna för att kunna njuta och verkligen spela ut när vi väl kör igång.
Är Romeo drömrollen?
– Det är en roll som passar där jag är just nu i livet. Och jag kan också koppla tillbaka till min uppväxt: relationer som jag hade som berör Romeo, jag var Romeo här, det var olycklig kärlek, jag var tillsammans med nån i smyg. Alla skolor som jag flyttade mellan. Rotlösheten i att vi flyttade runt. Det finns kopplingar. Därför passar det lite extra bra att komma hit med just den pjäsen.
Att hänga i Jönköping igen känns också bra.
– Jag träffar kompisar, kollar fotboll, käkar en bit mat och sådär. Det är perfekt.

Äventyr och trygghet 
Vad drömmer du om nu?
– Både äventyr och trygghet. Men jag vet att det är en omöjlig kombination. Å ena sidan skulle jag vilja vara en längre tid på en och samma teater. Inte alltid behöva slåss för nästa roll. Å andra sidan kan jag drömma om att åka över till USA, se någon lapp på en bakgata om »Actors Needed«. Plugga in manus, gå på en audition några timmar senare.
Wow, du är den vi alltid väntat på för rollen i den här filmen.« Klassisk Hollywoodapplåd och sedan ligger världen öppen, typ. Verkligheten lär väl hamna någonstans mitt emellan och det är väl rätt ok det också.
Under perioden i Jönköping har Davood också hunnit med att föreläsa för ungdomar på Råslätt.
– Jag vill inspirera till att våga satsa på sin dröm. Våga chansa. Och tro på dig själv. Gå in i alla projekt med viljan att göra ditt bästa. Oavsett om det är fotboll, teater eller vad du nu gillar. Finns glöden i ögonen där så blir det bra.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading