• Vätterhem

Framtidsbyggare

- Omar & Barhoum först ut

Integration | Centrum | 2016-05-11

– Det är en perfekt möjlighet för att komma igång i arbete och få kontakter. Jag är väldigt glad för att jag har fått chansen, säger Omar Baker. Vi träffar honom och Barhoum Darmo ute på Strandängen bara dagarna efter att de har inlett sin arbetspraktik inom ramen för Vätterhems och Skanskas projekt Framtidsbyggarna.

Vätterhem och Skanska bygger tillsammans Jönköpings nya stadsdel Strandängen. Nuvarande etapp, Kultur- och Gatuhusen, sträcker sig i byggtid fram till slutet av 2017.
– En tanke om en gemensam satsning för integration och samhällsansvar har vuxit fram och vi kände att Strandängen kunde vara ett lämpligt projekt, säger Raymond Paska, personal- och marknadschef på Vätterhem.
Ett samarbete med Arbetsförmedlingen inleddes och Framtidsbyggarna såg dagens ljus. I mitten av april gjorde Omar och Barhoum, som är först ut, sina första arbetsdagar på sin tre månader långa praktik.

Personlig handledare  
– Som kommunalt bostadsbolag är det vårt ansvar att förena affärsmässighet och samhällsansvar. Det här är ett sätt att driva på sociala krav vid upphand-lingar, säger Raymond Paska.
För att kunna söka till de totalt 12 platser som finns krävs att du är minst 26 år, inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen sedan 6 månader, bor i en av Vätterhems lägenheter och har ett intresse för byggbranschen.
– Väl på arbetsplatsen får varje Framtidsbyggare en personlig handledare. Vi hoppas och tror att detta kan vara en viktig inkörsport till framtida arbetstill-fällen, säger Raymond Paska.

 

Som kommu­nalt bostadsbo­lag är det vårt ansvar att förena affärsmässighet och samhälls­ansvar.

Utveckla språket 
Omar Baker och Barhoum Darmo kom båda till Sverige från Syrien för lite drygt ett och ett halvt år sedan. Omar bor på Österängen och Barhoum på Råslätt.
– Jag vill jobba och när jag såg den här möjligheten blev jag intresserad, säger Barhoum.
I Syrien jobbade han bland annat med att anlägga infrastruktur för gas och olja.
– För att komma in i det svenska arbetslivet är det viktigt att ha språket. Jag är säker på att min praktik kommer att utveckla den biten mycket. Dessutom är ju det här en bransch som jag mer än gärna jobbar inom, säger han.

Arbetslivets vardag
Omar Baker har en bakgrund som rörmokare.
– Jag är hantverkare så det känns naturligt att vara på en byggarbetsplats. Jag vill jobba och tror att det här kan ge mig kontakter för jobb i framtiden. Det är också viktigt att få en inblick i arbetslivets vardag i Sverige. Den kan jag inte få på någon utbildning, utan man måste få chansen att jobba på riktigt, säger han.
För dagen står betong- och murningsarbeten på agendan.
– Det känns bra att vara igång och jobba. Jag trivs inte med att sitta still och inte ha någonting att göra. Det här ger mening, säger Barhoum.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading