• Vätterhem

Följ med Vätterhems uthyrare under en dag

Varierat jobb med mycket känslor

Medarbetare | Råslätt | Österängen | Öxnehaga | Centrum | 2020-05-19

– Vi är ju ofta den första kontakten som hyresgästen har med Vätterhem. Vi blir ett bollplank och rådgivare i många familjers bostadssökande. Det är ett personligt jobb med mycket känslor, berättar Camilla Ödeen, uthyrare på Vätterhem. Vi i Vätterhem följde henne och hennes fem kollegor under en fartfylld dag.

Tidig förmiddag uppe på Samset. Ann-Charlotte Lindqvist och Krister Jonsson är på plats mitt i nyproduktionen för att gå igenom detaljer inför inflyttningen som bara är några veckor bort.
– Vi som har extra fokus på nyproduktion har ju den stora utmaningen i att lägenheterna inte kan visas i uthyrningsprocessen. Hyresgästen får bara se planritningar och visualiseringar. I förberedelsearbetet lägger vi därför stor vikt vid att ta fram broschyrer som tydligt beskriver området, lägenheterna och hyresnivåerna, berättar Krister.

Intresset för nyproduktion är stort.
– Vi ser till att lägenheterna publiceras på hemsidan och att uthyrningen sätter igång. Nyproduktion är mycket efterfrågat, säger Ann-Charlotte Lindqvist.
– Nu under våren har vi inflyttning i 27 lägenheter här på Samset, 24 lägenheter på Kungsängen och 47 lägenheter på Fagerslätt. Alla uthyrda, berättar Krister Jonsson.

Digitalt dominerar
Det är nära månadsskiftet och det innebär alltid högtryck för uthyrarna. Vi tar oss ner till huvudkontoret.
– Det är ju i månadsskiftet som uppsägningar kommer in, inflyttningar sker och kontrakt ska signeras, berättar Thérèse Löfgren.

Hon genomför den dagliga rutinen med att gå igenom de digitala dokument som kommer in: e-uppsägningar, e-signeringar på kontrakt, meddela visningstider, publicera nyinkomna lägenheter och andra frågor.
– Det är väldigt stor skillnad idag när allting hanteras via webben. Alltifrån kösystemet som hanteras digitalt till publiceringar av lediga lägenheter.
Det personliga mötet med hyresgästen är faktiskt inte så vanligt längre, berättar hon.

»Nu under våren har vi inflyttning i 27 lägenheter här på Samset, 24 lägenheter på Kungsängen och 47 lägenheter på Fagerslätt. Alla uthyrda.«

Köpoängen styr
Bara något kontor bort, hos Camilla Ödeen, har dock en blivande hyresgäst kommit in på kontoret för att signera ett kontrakt.
– Vi har många lägenheter ute just nu så det är mycket som rör på sig, berättar Camilla.
För eftertraktade lägenheter är det inte ovanligt att det krävs över 3 000 köpoäng (för varje dag i kö får du 2 poäng).
– Olika områden har lite olika söktryck. På Råslätt och Öxnehaga är till exempel stora familjefyror hetast medan det i city kanske är mindre lägenheter som går för högst antal poäng, säger Camilla Ödeen.

Hon betonar att det är köpoängen och datorn som »styr«.
– Och det är viktigt att känna till att vi varken kan eller får göra några avsteg från kösystemet eller uthyrningsregelverket. »Snälla, kan du hjälpa mig?« är nog den vanligaste frågan jag får. Och ibland går det ju inte. Hyresgästen kanske inte har tillräckligt med köpoäng. Men då försöker vi med råd och tips ändå hjälpa till så gott det går, berättar Camilla.

Dagliga utmaningar inspirerar
– Det bästa med jobbet är att få vara med och bidra till en så viktig del i livet som en bostad är. Och alla de känslor som det kan innebära när någon får en lägenhet. Vi både skrattar och gråter med hyresgästerna, säger Elisabeth Ericsson-Bergegårdh, uthyrare med speciell inriktning på studentlägenheter.
– Och variationen. Ingen dag är den andra lik. Jag har aldrig jobbat en dag där det inte dykt upp någon ny fråga, en ny utmaning att förhålla sig till, säger Yvonne Persson.
Det plingar till i mailkorgen. Nya utmaningar att ta sig an.

Uthyrarnas bästa tips för att få din drömlägenhet:

  • Ställ dig i kö tidigt. Ställ dina barn i kö från den dag de fyller 16 år. De samlar på sig poäng för framtiden. Du kan inte söka en lägenhet förrän du är 18, men kan samla poäng i kön. Glöm inte heller att logga in en gång om året så att din köprofil hålls aktiv. Uppdatera med aktuella telefonnummer och mailadress.
  • Läs annonserna som publiceras noga. Passar lägenheten dig och din familj? Storlek, läge? Alltför många slarvar och söker på lägenheter som inte alls passar.
  • Sök bara lägenheter som du verkligen vill ha. Anger du att du är intresserad av en lägenhet ska du vara beredd att skriva avtal. Tänk på att dina köpoäng nollställs när du tilldelas en lägenhet och då kan det ju vara värt att verkligen använda poängen till den lägenhet du vill ha även om det kräver lite väntan ytterligare.
  • Om du sökt en publicerad lägenhet och är topp fem med din köpoäng utgår ett erbjudande. Var då aktiv i processen. Ladda upp intyg med mera. Glöm inte det. Ganska ofta står det »ej svar« när vi delger erbjudanden och då är man ju inte med i processen längre.
  • Om du har låga köpoäng; var uppmärksam på när det publiceras lägenheter under lottning. Där är det ofta kort tillträde och du har lika stor chans att bli tilldelad lägenheten oavsett om du har 2 eller 2 000 köpoäng.

Kontraktsskrivning hos Camilla på Vätterhem Tre uthyrare från Vätterhem samordnar publicering av nya lägenheter.
Bild 1: Kontraktsskrivning på kontoret hos Camilla Ödeen. »Ganska ovanligt att det sker på kontoret idag när vi har e-signering, men visst förekommer det«.
Bild 2: Ann-Charlotte Lindqvist, Thérèse Löfgren och Camilla Ödeen samordnar publicering av nya lägenheter på Samset.

Thérèse Löfgren på Vätterhem tittar igenom dagens uppgifter Ann-Charlotte Lindqvist och Krister Jonsson kollar av allt inför inflyttning på Samset
Bild 3: Thérèse Löfgren går igenom dagens digitala brevlåda som innehåller såväl uppsägningar som intresseanmälningar och e-signeringar av kontrakt.
Bild 4: Ann-Charlotte Lindqvist och Krister Jonsson på plats på Samset för att gå igenom detaljer inför inflyttning på Sagogatan.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB