• Vätterhem

Filicia prisad ledare på Österängen

Österängen | 2018-08-27

På Österängens äldreboende på Duvgatan finns 45 lägenheter och i verksamheten jobbar 40 personer. Leder arbetet gör Filicia Björkman. Nyligen blev hon utsedd till Årets unga ledande kvinna i Jönköpings län. – Ett väldigt fint erkännande som jag är stolt över med tanke på hur många duktiga ledare som var nominerade. Jag har genom utmärkelsen fått chansen att berätta om äldreomsorgen i nya forum. Det känns värdefullt att vår verksamhet kan nå ut och inspirera andra, säger hon.

Född 1992 har Filicia gjort snabb karriär som enhetschef.
– Jag har alltid vetat att jag ville jobba med människor. Efter gymnasiet testade jag inom hemtjänsten. Sedan var jag arbetsledare på McDonalds under något år.
Styrelsearbete inom Kvinno- Tjejjouren adderade ytterligare en pusselbit.
– Jag fick genom de olika jobben och styrelsearbetet erfarenhet av arbetsledning och verksamhetsstyrning. Det såddes ett frö där.
Filicia sökte sig därför till personalvetarprogrammet och efter examen väntade vikariat som enhetschef.
– Just vikariatet här på Österängen övergick till fast tjänst och nu har jag varit här i 1,5 år.

KREATIVA LEDARFÖREBILDER
Hon beskriver sig själv som en strukturerad ledare som gärna driver på.
– Ibland kanske jag vill lite för mycket. Men jag har också fått höra att jag är pedagogisk och bra på att förklara. Det är viktigt att ställa krav och jobba tillsammans.
Ledarförebilder hittar hon från tidigare erfarenheter:
– Jag var under några år dansledare i ideell verksamhet. Verksamhetsledaren där heter Tiina Lindberg och hon var otrolig på att vara kreativ och möta oss alla med värme. Av henne fick jag ovärderliga kunskaper i att sätta ihop projekt, marknadsföra och leda. Under tiden på McDonalds hade jag en bra chef i Mattias Lehner. En riktig idéspruta som alltid tog sig tid. Sedan tycker jag att Isabella Löwengrip är en häftig person, sådan drivkraft och med koll på vad som är på gång i samhället.


"Våga lita på magkänslan, våga prova"

TEAMKÄNSLAN VIKTIG
Filicia återkommer gärna till tiden på McDonalds.
– Det är en fantastisk skola. Alla ungdomar borde jobba ett år på McDonalds. Du lär dig vad det innebär att ha ett arbete, hur det fungerar att vara anställd. Samtidigt har du väldigt roligt på jobbet. Teamkänslan är central.
Erfarenheter som hon tar med sig till Österängens äldreboende?
– Såklart. Vi måste lösa saker tillsammans här. En planerad arbetsdag kan vara förändrad på fem minuter. Då gäller det att vara flexibel och dra åt samma håll.
Kreativitet är ett annat nyckelord när hon beskriver sitt ledarskap.
– Många kanske bara tänker på kreativitet som att måla och sjunga. För mig är det att hitta lösningar genom att skapa bra rutiner. Våga göra på det andra sättet eller att göra det extra. Min roll handlar mycket om att skapa struktur och en kultur som gör att vi kan vara kreativa.

YOGA OCH FLYTT
Den typiska arbetsdagen på Duvgatan 55 startar alltid med att Filicia kollar av mailen. Kanske är hon på plats extra tidigt för att möta nattpersonalen.
– Sedan väntar planerings- och informationsmöten. Samtal med personal, rekryteringar. Det är väldigt dynamiskt – både strategiskt att hitta en plan – men också operativt i vardagen. Det är härligt. Och viktigt att vara lyhörd både gentemot boende och personal.
En mix som också utgör det bästa med jobbet.
– Det är så händelserikt. Och jag brinner för att stötta mina medarbetare.
Vad är dina bästa tips för den som just nu håller på att försöka välja yrkesväg?
– Gå på magkänslan. Vad tycker du är roligt? Våga prova. Och hittar du inte rätt direkt, prova igen. Låt det ta tid. Pressa dig inte för hårt.
När arbetsdagen är slut väntar nya aktiviteter för Filicia.
– Jag hittar kraft i naturen. En favorit är de fina promenadstråken vid Domsand. Sedan har jag också hittat till yoga och meditation. Annars är det sådana där vanliga saker som att umgås med familj och vänner. Nu har vi precis köpt hus i Lekeryd och ska planera flytten dit så det tar också en del tid.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading