• Vätterhem

Fem byråer tävlar om att få rita kallbadhuset

| 2019-01-25

Nu är det klart vilka fem arkitektbyråer som går vidare i tävlingen om det planerade kallbadhuset på Strandängen. Juryn har bland annat lagt stor vikt vid tävlandes förmåga att rita hus och anläggningar med god arkitektur och som tar hänsyn till omgivande natur- och kulturmiljö. Det har också varit viktigt att projekten visat på ekonomisk genomförbarhet.

–Det kom in många bra och intressanta kontor så det har varit ett svårt arbete att plocka ned antalet. Det har skett i omgångar vid ett antal möten så det känns väldigt bra att vi nu kommit fram till mycket spännande och kompetenta kontor, säger Henrik Möller, byggchef på Vätterhem.

–Det känns roligt och bra att ta nästa steg för ett kallbadhus i Jönköping. Det ska bli spännande att se vad arkitekterna kan göra med de fantastiska förutsättningarna som finns på Strandängen, säger Tommy Fritz, VD på Tosito. 

Totalt kom det in 29 förslag och av dem har alltså fem valts ut; Esencial, White, Kjellgren Kaminsky, Nyréns och Sweco. De utvalda är en blandning av stora etablerade kontor och mindre yngre kontor. Juryn består av Henrik Möller, byggchef på Vätterhem, Tommy Fritz, VD Tosito, Marie Simonsson, styrelseledamot Tosito, kommunalråd Mona Forsberg, Lisa Westin, ark SAR, Tengbom arkitekter, Ulf Mattsson, ark SAR och fd bygglovschef Jönköpings kommun och Ingvar Selse, ark SAR och tidigare ägare Arkitekthuset. Sekreterare är Annika Karlén, projektledare Vätterhem. Vilken byrå som står som slutlig vinnare avgörs i maj.

–Min förhoppning är att vi får in intressanta och genomförbara förslag som lockar människor till Strandängen. Jag ser gärna att kallbadhuset blir ett smycke i Vättern med möjlighet till utblick mot såväl Jönköping som Visingsö, avslutar Henrik Möller.  

Fakta Strandängen och kallbadhuset
Visionen för Strandängen är en blandad stadsdel för alla jönköpingsbor. Där ska finnas blandade upplåtelseformer med bostadsrätter, hyresrätter och eget ägande. När området är färdigbyggt kommer det att inrymma ca 1100 bostäder varav Tosito bygger 300 bostadsrätter.
Förhoppningen är att kallbadhuset ska står klart årsskiftet 2020/2021. Byggnaden kommer att ligga ca 30 meter ut i vattnet och vara runt 400 kvadratmeter (inklusive trädäck) och bland annat innehålla en gemensam lounge- och relaxdel med möjlighet att förtära medhavd mat och dryck.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading