• Vätterhem

Exklusiv förhandstitt på Råslätts nya vårdcentrum

Exklusiv förhandstitt på Råslätts nya vårdcentrum

Nyproduktion Lokaler | Råslätt | 2021-04-30

Efter sommaren slår Råslätts nya vårdcentrum upp sina portar. Vårdcentral, Folktandvård, barn- och kvinnohälsovård, öppen förskola, klinisk utbildningsmottagning kommer rymmas under samma tak. Vi i Vätterhem fick en exklusiv rundtur tillsammans med Helena Fries, Lokalplanerare på Regionfastigheter.

I den blivande entréhallen råder febril aktivitet. Samtidigt som det monteras räcken till trappan är all inredning som ska upp till Folktandvården på översta plan på väg in genom entrén.
– Vi är så långt nu att ytorna är klara till största del. Nu monteras inredning och utrustning, berättar Helena.
Totalt är det 5.600 kvadratmeter fördelat på fyra våningar. Vi börjar längst upp på Folktandvården där härliga takfönster ger fina ljusinsläpp.

– Besökaren kommer uppleva ljusa, moderna lokaler. Det är tillgängligt och lätt att hitta i huset. Färger och materialval förstärker den profil som Vårdcentralerna Bra Liv har, säger Helena.
Vi hamnar i vårdcentralens rehabrum på våning tre. Stora fönster ger en fin vy över Råslätt.

– Du kan tänka dig att hämta en patient i korridoren där borta och gå mot de här fina fönsterytorna för att komma in i lokalen som är så fin och funktionell. Det kommer att höja hela mötet med patienten.

Enkelt att bedriva vård
Om tillgänglighet för besökare är en viktig utgångspunkt för Råslätts nya vårdcentrum är arbetsmiljö för personalen minst lika prioriterat.
– Det är fantastiskt att få planera för ett effektivt arbetsflöde i en byggnad som vi kan styra mot dagens och morgondagens krav. Det ska vara enkelt att bedriva vård här. Alltifrån att rumsmått och ytor är noga planerat till att smart teknik för till exempel digitala möten och detektorer för larm och säkerhet är integrerat i fastigheten från början bidrar.

I det som ska bli personalytor för mat och fika är golvet ännu inte lagt. Men vi tar oss ut på balkongen som verkligen är något extra. Stor och härlig i söderläge.
– Här kan du också se träinslaget i fasaden. Det kommer anta en fin grå nyans med tiden, säger Helena.

Öppnar efter sommaren
Vidare tar vi oss till det som ska bli vårdcentralens reception. Där går det att ana en disk.
– Det kommer att finnas möjligheter att checka in själv och gå direkt till väntrum. Dessutom separata bemannade receptionsdiskar där det släpps in en patient i taget som i en liten sluss. Med hänsyn både till patientsekretess, säkerhet och infektionsrisk är det här en tydlig anpassning till moderna krav. I anslutning till receptionen finns också ett hälsorum där du själv kan mäta och väga dig och ta blodtryck m m.

I behandlingsrummen som förgrenar sig bort i korridorerna från receptionen är handfat, bänkar och skåp på plats. Det ser nästan ut som att det bara är personal och patienter som saknas.
– Haha, nja, riktigt så klart är det inte. Men vi hoppas på slutbesiktning innan sommaren och sedan inflyttning och öppning för verksamheten tidig höst, säger Helena Fries.

»Det är fantastiskt att få planera för ett effektivt arbetsflöde i en byggnad som vi kan styra mot dagens och morgondagens krav«

Generösa ytor i familjecentralen
Ner till våning ett igen. Helena har utlovat att hon har sparat en av sina absoluta favoriter till sist. Med egen ingång från hörnet på  byggnaden breder familjecentralen ut sig. Med ytor för barn- och kvinnohälsovård och kuratorer i en del som smakfullt integreras med den öppna förskolan.
– Lokalen är anpassad för att kunna ha den öppen fullt ut, »halvt« när kanske öppna förskolan är stängd, och bara vissa separata delar på ett enkelt sätt. Det ger högsta funktion och säkerhet för personalen som ska jobba här.

Ett stort barnvagnsrum välkomnar direkt innanför dörren.
– Sedan har du lekytor, här ska finnas en lång vattenränna för att kunna måla och kladda. Sagorum med stjärnhimmel, ett stort gemensamt utrymme för att baka och fika och som du ser en stor, härlig utegård med massa lek.

Små fönster placerade på olika ställen i väggarna i den här avdelningen har sin tydliga tanke.
– Vi vill väcka barns nyfikenhet. Massor av små fönster i olika nivåer att kika in i.

Ja, visst blir man nyfiken. Efter sommaren är Råslätts vårdcentrum redo för dig att upptäcka!



Fler saker att bli nyfiken på

  • Råslätts vårdcentrum blir först i Sverige med klinisk  utbildningsmottagning med inriktning mot primärvård.
  • Hållbarhet har varit vägledande i planeringen. Alla har rätt till lika behandling och att olika bakgrund, färdigheter och livserfarenheter berikar och inspirerar sig i uttryck i byggnaden och dess utformning, inredning och utsmyckning. Runt byggnaden skapar olika material och tekniker intrycket av ett vävt band som knyter samman olika folktraditioner. HBTQ-hänsyn märks i såväl konst som i att utrymmen för toalett inte längre ska märks med manliga och kvinnliga symboler.
  • I projektet tas ansvar för att minska klimatpåverkan, använda resurser klokt och att välja produkter som ger så lite skada på miljö och hälsa som möjligt. Materialbedömningssystemet Sunda Hus används för att säkerställa att de byggmaterial som väljs är ofarliga för både miljö och människa.
  • Solceller på taket minskar beroendet av andra energislag.
  • Säkra cykelparkeringar ska byggas i anslutning till byggnaden för att underlätta för medarbetare och de besökare som kan att cykla istället för att ta bil.
  • Byggnaden är flexibel – förberedd för att kunna förändras så smidigt som möjligt. Till exempel är rummen inte statiska utan kan lätt anpassas efter nya behov och förutsättningar.
  • En yta för uteaktiviteter byggs bakom huset som välkomnar såväl patienter, besökare, boende och medarbetare.
David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB