• Vätterhem

Eva och Björn trivs på Råslätt

Områdesnytt | Råslätt | 2016-11-12

– Det känns väldigt roligt att få jobba med förebyggande arbete, med relationer och att möta människorna på Råslätt, säger Eva Markulf.Sedan en tid tillbaka är hon tillsammans med Björn Arvidsson ny som områdespolis på Råslätt.

De är ett sammansvetsat team. Har jobbat i samma grupp i flera år innan de nu alltså bildat ett team på Råslätt.
– Vi kompletterar varandra bra. Jag känner mig lugn och trygg tillsammans med Björn, säger Eva.
Båda två har en mångårig bakgrund som poliser i ingripande verksamhet.
– Det blir ju till viss del en omställning nu. Tidigare har vi ryckt ut när någonting hänt, målsättningen som områdespolis är ju att jobba förebyggande så att inget händer. Vår viktigaste arbetsuppgift nu är att bygga relationer, säger Björn.
– Vi får också mer tid att följa upp händelser. Det tycker jag känns värdefullt för att åstadkomma långsiktiga lösningar, säger Eva.

Engagemang och stolthet
För att snabbt stärka dessa relationer med Råslättsborna har de lagt stor del av tiden i uppstartsfasen på att träffa representanter från föreningarna, möta ungdomar i skolan och på Underground (fritidsgården).
– Jag gillar verkligen att möta människor och har alltid trivts bra på Råslätt. Det finns ett stort engagemang och en stolthet för området här. Det är invånarna som bygger tryggheten, inte vi, säger Eva.
Björn håller med:
– Vi har inte så stor del i det där egentligen. Det är föreningarna, skolan, Vätterhem med flera, som under många år arbetat för att skapa samverkan som ska ha beröm. Det är dessa aktörer som bygger upp engagemang och sysselsättning för dem som bor här. Och det är ju egentligen rätt; det är inte vi som ska leda det arbetet. Vår roll är att vara närvarande. Visa att vi finns om, och när, vi behövs.

Ett lugnt område
Nätverken som finns på Råslätt är unika. Det vittnar inte minst inspirationsbesöken de senaste månaderna från såväl Rikspolischefen och en stor delegation från Danmark, om:
– Råslätt har såklart utmaningar, precis som alla bostadsområden egentligen, men i grunden är det ett lugnt område, säger Eva.
– Det ges inte alltid en rättvis bild i media. Det blir lätt att man rapporterar ensidigt negativt och inte ser alla positiva krafter som faktiskt finns. Och det kan vi faktiskt märka av; har det stått någonting i tidningen är det många som kommer fram och pratar med oss. Det är många som bryr sig och det finns det såklart ett stort värde i.

»Är det där en riktig pistol?«
Vid ingången till badet på Stadsgården står en skolklass. De tittar storögt när Björn och Eva går förbi.
– Är det där en riktig pistol? Frågar någon och det blir starten på ett litet ministudiebesök för skolklassen hos
Eva och Björn. Det märks att de trivs i mötet och tar sig tid att både svara på frågor och ställa några tillbaka till klassen.
Tusen intensiva frågor senare vinkar de skolklassen farväl.
– Glöm inte reflexer nu när det börjar bli mörkt, påminner Eva.
– Du kanske märker att vi älskar att prata, haha, kom gärna fram. Det behöver inte vara något speciellt. Sådana här möten och samtal gör bara vårt jobb roligare!

Webbtips: Har du sett något som du vill tipsa polisen om? Du vet väl du kan lämna anonymt tips på www.polisen.se

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading