Vill du översätta webbsidan?

Dona stärker Din Rätt!

Kostnadsfri juridisk rådgivning och demokratiska inspirationskvällar för unga. Det är grunden för Din Rätt!, ett initiativ från Vätterhem tillsammans med jurist Dona Hariri. – Jag tror på juridik som en förutsättning för ett jämlikt och jämställt samhälle. Vätterhem tror på att investera lika mycket i sina hyresgäster som i sina fastigheter. Där möts vi, i det hållbara samhällsbygget, säger Dona när Vi i Vätterhem får en intervjutid via länk mellan två rådgivningspass.

En kvarts öppen, förutsättningslös juridisk rådgivning där du ska känna att du kan få prata med en jurist utan att det finns motkrav är tanken med rådgivningsdelen. Sedan de senaste coronarestriktionerna infördes sker rådgivningen digitalt och du bokar en tid där du får tillgång till dator på ett av
Vätterhems områdeskontor med uppkoppling till Dona.
– Det fungerar bra digitalt. Även om jag hoppas för vårens tillfällen att jag får chans att vara på plats på biblioteken i Jönköping igen, säger Dona.

Dona har drivit juridisk rådgivning i Husby, Stockholm i åtta år och överför nu arbetssättet och modellen till Jönköping.
– Plus att vi adderar en speciell satsning på fritidsgårdarna; »Pizza och demokrati för unga«. Man kan sammanfatta det som en föreläsning kompletterat
med lite skönt pizzahäng för dig som är 15–25 år. Det här låg precis i startgroparna när de senaste restriktionerna trädde i kraft så vi håller på att överföra
även detta till en digital variant, säger Dona.

Trygga stadsdelar
Hon beskriver ungdomssatsningen som extra viktig eftersom det är en målgrupp som inte söker sig till rådgivningen:
– Det är naturligt de som är äldre, familjer, föräldrar, personer i arbetslivet som kommer till rådgivningen. Men vi vill såklart även stärka ungdomarna. Har du koll på dina rättigheter och skyldigheter bidrar det till att skapa trygga stadsdelar, säger Dona.

I Husby har Dona drivit projektet själv.
– I Jönköping har jag för första gången fått ett team att göra det ihop med. Vätterhem och biblioteken är väldigt stöttande och viktiga medspelare, säger
hon.

Komplext och känslosamt
Med åtta års erfarenhet av konceptet i Husby var Dona ganska säker på att hon visste vad som väntade när hon körde igång i Jönköping.
– Men så fel jag hade. Jönköping överraskade mig totalt. Inte en enda fråga som jag hade förväntat mig. Det var helt nya frågeställningar. Varför? Husby är ju ganska likt? Jag tror det handlar om att det inte funnits den här typen av insatser i Jönköping. Behovet är så stort. De flesta i Husby har redan lyft sin fråga med andra aktörer innan de kommer till mig. I Jönköping finns kanske inte dessa instanser. För alla som kommit till mig i Jönköping har det varit deras första möte med en jurist någonsin. Inte ett ärende har prövats. Det har varit frågor och problematik som många aldrig ens har pratat med någon annan människa om. Komplext. Känslosamma situationer. Svåra människoöden. Så det understryker verkligen att behovet av rådgivning är stort, säger Dona.

Familjerätt, bolagsjuridik och arbetsrätt är vanliga områden som kan komma upp.
– Men det kan också handla om att »bara« få vägledning till att hitta rätt i den djungel som svensk byråkrati kan vara. Var du ska vända dig och så vidare,
säger Dona Hariri.

Stort intresse direkt
Ett stort direkt intresse för rådgivningen överraskade också:
– Jag var noga med att säga till alla att »Vi ska inte vara ledsna om ingen kommer de första gångerna. Det tar tid att jobba upp det.« Där hade jag också fel. Tvärtom var det över förväntan redan första tillfället och sedan har det rullat på.

Och att sätta det på paus när restriktionerna kom och biblioteken stängde var inte ett alternativ.
– Vi ställde om. Förvaltningskontoren fixade med rum som städas noga mellan varje användare och teknik som fungerar och lever upp till rättssäkerheten.
Lite synd är det såklart att dropin-upplägget inte fungerar då den digitala rådgivningen kräver förbokning, men vi får gilla läget så länge.

Din Rätt! behövs alltid
Om jag har bokat tid till något av rådgivningstillfällena – hur ska jag förbereda mig?
– Tänk först och främst på att det är juridisk rådgivning. Det handlar inte om att jag tar mig an ärenden utan det är råd och tips. I de fall jag har svar svarar jag, har jag inte svar kan jag hänvisa vidare. Sedan kan du förvänta dig att jag kommer ha frågor och följdfrågor – så förbered dig med detaljer och så mycket information som du kan. Rådgivningen kan ske på antingen svenska eller arabiska och du får såklart gärna återkomma flera gånger – det finns ingen gräns för hur många rådgivningstillfällen du kan boka.

Dona kommer att fortsätta erbjuda rådgivning under våren. Efter det hoppas hon ha lagt grunden till en fortsättning.
– Min tanke och förhoppning är att någon eller några ska ta vid. Det här är inte en punktinsats. Det är ju en förändring som vi vill se och då behövs Din Rätt! över tiden. Vi lägger grunden nu och skapar ett nätverk av jurister och juriststudenter som vill fortsätta driva den här juridiska rådgivningen. Kontakta Vätterhem om du vill bli en del av nätverket, uppmanar Dona.

Boka juridisk rådgivning
Du som hyresgäst på Råslätt, Österängen och Öxnehaga erbjuds 15 minuters kostnadsfri juridisk rådgivning i din stadsdel. Totalt finns Dona tillgänglig två gånger i månaden per stadsdel. Vätterhem har inrett ett enskilt rum på respektive förvaltningskontor där du digitalt får rådgivning. Allt är förberett och Vätterhem ordnar med tekniken och ser till att städning och avtorkning sker inför varje besök. Anmälan sker till juridik@vatterhem.se eller 036-19 94 83.

Dona Hariri har vuxit upp på Österängen men bor numera i Stockholm. Hon har länge jobbat med att göra juridiken mer tillgänglig för den stora massan. Bland annat genom föreläsningar, vara ett stående inslag i TV4:s »Nyhetsmorgon« samt att hon i fjol släppte boken Fatta Lagen.

För närvarande erbjuder vi endast digital rådgivning. Följande datum och tider är planerade, först till kvarn gäller.

Råslätt Öxnehaga Österängen
4/1, 11/1, 15/2, 22/2, 22/3, 29/3 6/1, 13/1, 17/2, 24/2, 24/3, 31/3 7/1, 14/1, 18/2, 25/2, 25/3, 1/4
13.00 13.00 13.00
13.30 13.30 13.30
14.00 14.00 14.00
14.30 14.30 14.30
15.00 15.00 15.00
15.30 15.30 15.30

 

Hur går det till?
Du som hyresgäst erbjuds 15 minuters kostnadsfri juridisk rådgivning i din stadsdel. Vätterhem har inrett ett enskilt rum på respektive förvaltningskontor där du digitalt får rådgivning av Dona Hariri. Allt är förberett och Vätterhem ordnar med tekniken och ser till att städning och avtorkning sker inför varje besök.

Boka tid i förväg
Vi tar endast emot förbokade besök för att undvika att många kommer samtidigt. Våra förvaltningskontor är helt stängda för spontanbesök fram till 24/1.

Anmälan sker till juridik@vatterhem.se eller 036-19 94 83

Coronaanpassat
För att kunna genomföra rådgivningen enligt dagens förutsättningar håller vi oss till följande:

  • Endast förbokade besök
  • Max 2 personer per möte, kom helst ensam
  • Vid minsta symptom stanna hemma
  • Använd handsprit (tillhandahålls av Vätterhem)
  • Respektera mötestiden 15 minuter så vi hinner städa inför nästa besök
  • Kom tidigast 5 minuter före bokad tid och lämna förvaltningskontoret omgående efter ditt besök

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB