Meddelande ikon

Inga lediga lägenheter

På grund av att vi byter fastighetssystem kommer det inte finnas några lägenheter att söka förrän i mitten av mars.

Stäng fönster
  • Vätterhem

DeLa - butiken där social hållbarhet och miljö går hand i hand

| 2022-12-20

Det är en gråkall onsdagseftermiddag med lätt regn, sådär på gränsen till snö, i luften. I DeLa-butiken på Österängen råder febril aktivitet. Det strålar av mänsklig värme. En strid ström av kunder rör sig bland hyllor med äpplen, dricka, mjölk och bröd. Vi samlar ihop livsmedelsbutikernas varor med kort datum och säljer dem här med minst 20 procents prissänkning. Är du dessutom medlem så är det halva priset mot det som står på skylten. De här äpplena som du och jag köper för 10 kr kilot köper alltså medlemmarna för 5 kronor, säger Gunnar Dahlqvist på Hela Människan som står bakom DeLa-butiken.

Vem som helst kan alltså handla i butiken till de reducerade priserna. Medlemmarna – som är ungefär 300 till antalet– inkomstprövas en gång i halvåret.
– Arbetslösa, människor med försörjningsstöd, tillfälligt uppehållstillstånd och pensionärer utgör huvuddelen av medlemmarna. Vi kan på så sätt ge stöd där det behövs som mest. Vissa behöver få en gratis matkasse, vissa kan betala lite, vissa kan betala lite mer. Vi får hela spannet med DeLa-butiken. Det har verkligen utvecklat vårt sätt att hjälpa utsatta människor i Jönköping, beskriver Gunnar Dahlqvist.

Sortimentet varierar hela tiden
Varorna på hyllorna kommer från butiker och grossister. – Vi har avtal med alla de stora livsmedelskedjorna: Lidl, Coop, Willys och Ica-handlare. Liksom grossister som Axfood, Dagab, Mårdskog & Lindqvist och Snabbgross. Vi har också ett packföretag med bas i Habo – smartbox.se – där varor som de får över skänks till oss. Mycket av just dessa produkter är sortiment som håller på att säljas in på marknaden. Alltså som inte ens kommit ut i vanliga butiker. Vi blir på så sätt först med vissa nya produkter, berättar Gunnar Dahlqvist.

Med egna lastbilar hämtas produkterna i affärerna på förmiddagarna, hanteras och packas upp i butiken som sedan öppnar efter lunch.
– Då har vi nummerlappar som vi slumpar ut. Den som har nummer ett får börja handla och så löper det på.

»Vissa behöver få en gratis matkasse, vissa kan betala lite, vissa kan betala lite mer.«

Genom att slumpa ut nummerlapparna vill vi undvika att det bildas köer långt innan öppning, berättar Gunnar. Sortimentet är hela tiden flexibelt – det varierar med vad butikerna får över.
– Vi vet inte vad vi får – det är det som är spännande. Ena dagen är det tre backar mjölk. Nästa bara en back.

Redo att flytta in i ny lokal
Butiken sysselsätter tre och en halv tjänst. Dessutom lägger Gunnar mycket tid i verksamheten. Till det har vi omkring 10 volontärer som hjälper till också. Samt även arbetsträning för en handfull personer. Så någonstans 20–25 personer i veckan totalt. Idén till butiken fick Gunnar efter en förlaga som Stockholms stadsmission startade upp 2016.
– Ett år senare var vi i gång i Jönköping. Det mänskliga behovet var högst prioriterat. När vi sedan bara efter något år tilldelades Länsstyrelsens klimatpris förstod vi – ja, just det, vi gör en insats för miljön också genom att minska matsvinnet.

Utvecklingen av konceptet har förfinats hela tiden.
– Under pandemin ökade intresset och nu under hösten har vi haft en kraftig ökning igen. Ungefär 30 procent fler kunder än samma period förra året, berättar Gunnar.

Nu är butiken dessutom redo att ta nästa steg:
– Vi har vuxit ur lokalerna och direkt på nyåret den 4 januari öppnar vi på Österängsvägen 3 istället (mitt emot Circle K-macken). Fräscha, ljusa, fina lokaler med större butiksyta. Dessutom kommer vi ha plats för en kafédel, effektivare kassalinjer och en liten butik för kläder och interiör – ingen secondhandbutik i den bemärkelsen utan endast för medlemmar, berättar Gunnar och poängterar:
– Vi kommer vara noga med att behålla känslan av lanthandel som vi haft här. Du vet trähyllor och mysig butiksmiljö där folk möts och pratar med varandra. Det här är inget snabbköp man bara rusar igenom.

Fakta Hela Människan
Hela Människan Jönköping har med de olika kyrkosamfunden som huvudman sedan 1971 hjälpt människor i utsatta situationer, inledningsvis med prioritet på drogmissbruk, men från slutet av 90-talet en allmän utsatthet. Arbetet leds av en styrelse som till sin hjälp har 16 anställda med olika utbildningar och cirka 80 aktivt återkommande volontärer. Stora delar av verksamheten sker i nära samarbete med Jönköpings kommun i form av socialnämnd och överförmyndarnämnd. Även näringslivet och andra idéburna organisationer bidrar ekonomiskt.

För dig som önskar ge en julgåva till Hela Människan och bidra till deras verksamhet.
Swish: 123 427 75 62

Foto: Concret

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading