• Vätterhem

Coop Kristinedal en av Sveriges mest hållbara matbutiker

Lokaler | Centrum | 2020-09-21

Över 200 matbutiker har bedömts. 20 har valts ut och nominerats till Årets hållbara matbutik 2020. En av finalisterna är Coop Kristinedal. Hög färskvaruprofil, lokala leverantörer och hållbarhetstänk i alla delar av verksamheten, är butikschef Gudrun Axelssons förklaringar till nomineringen.

Det är organisationen White Guide Green som kartlägger Sveriges matbutiker ur ett hållbarhetsperspektiv. Bedömningen sker utifrån en mängd parametrar: hållbarhet inom livsmedel, utbud, miljömärkningar, kommunikation och internutbildning bland annat.
– Det är en omfattande genomgång som är väldigt nyttig för oss och våra rutiner. Vi får ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt, säger Gudrun Axelsson.
Det är inte heller första gången butiken är nominerad till fint pris, förra året var man med i finalracet i årets Ekobutik.

Papper istället för plast
Vi står i butikens greenroom. En gång med varor från lokala leverantörer.
– Den här musten från Bergströms musteri i Bankeryd är festlig. Vi skickar dit äpplen som är på väg att bli för gamla för att sälja och får tillbaka fantastiskt god must att ställa in i butikshyllan. Lokalt och cirkulärt, säger Gudrun.
I fruktavdelningen har papperspåsar istället för platspåsar varit en självklarhet i flera år.
– Nu har det blivit aktuellt i alla butiker, men vi har kört så i över fem år nu och fått mycket positiv respons från våra kunder.

»Äpplen som är för gamla för att sälja blir god must att ställa in i butikshyllan.«

Utveckla idéer
Lokala leverantörer, välplanerad logistik och medvetna produktval är stora och viktiga delar. Men Gudrun betonar att ett aktivt hållbarhetsarbete också handlar om detaljer.
– Om vardagsrutiner. Hur vi sorterar vårt avfall, att vi skänker varor som håller på att bli för gamla till organisationen Hela människan. Att ta till vara personalens tankar och idéer som kan utveckla och förbättra oss. Allt samverkar för att skapa hållbarhet.
Efter en vår och sommar där att handla nära och lokalt aktualiserats till följd av rekommendationer och riktlinjer märker Gudrun att hållbarhet fått sitt genomslag på allvar.
– Nu är det inte bara vissa kundgrupper som väljer det – efterfrågan kommer från alla.

Fotnot: Vid Vi i Vätterhems pressläggning var det inte klart om Coop Kristinedal vinner priset. Men det är avgjort nu och finns att läsa om här. Besök gärna butiken och få din upplevelse av en av Sveriges mest hållbara matbutiker.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB