• Vätterhem

Burek Beni

– balkansmaker på Liljeholmen

Lokaler | Centrum | 2018-01-20

Härlig krispig yta. Mjuk och degig inuti. Och så de fräscha smakerna från fetaosten och spenaten. I kombination med den kalla och syrliga ayran (youghurt, vatten och salt) som tillbehör blir min första burek en fullträff. Som en luftig och smakrik filodegspizzapaj. Testa nya Burek Beni på Liljeholmen du också.

Sedan i höstas har Munchis tidigare  lokaler på Östra Storgatan, Liljeholmen fått en ny inriktning. Cevapi, pljeska­vica och dolma står numera på menyn. Liksom gifflar, gulasch, vita bönor och så då burek också såklart. 
– Smaker från Balkan. Det har saknats i Jönköping, säger innehavarna Banovi Ramadan och Bunjamin Zekjiri.

22 års burekerfarenhet
Redan några minuter innan klockan slår elva bildas en liten kö utanför  dörren. 
– Vi har fått några stamgäster, men det är många nya som kommer och testar också. Det är en strid ström med gäster från öppning till stängning, be­kräftar Banovi. 
I köket har Bunjamin börjat med  dagens burekförberedelser. Vant bakar han ut den elastiska degen. 
– Jag har jobbat med den här maten i 22 år. I Malmö, Värnamo och nu här.  Så visst har jag fått en viss vana, skrat­tar han.


Banovi Ramadan och Bunjamin Zekjiri driver  Burek Beni på Liljeholmen.

»Jag har jobbat med den här maten i 22 år. I Malmö, Värnamo och nu här. Så visst har jag fått en viss vana«

Jag tror honom. De stora, tunna deg­styckena svingas och bildar de olika lag­ren i maträtten. 
– Det blir som olika ytor, krispigt och mjukt om vartannat, förklarar Bunja­min samtidigt som han lägger på feta­ost och spenat, 
– Våra burek går att få med bara ost, eller med köttfärs också om man öns­kar, säger han.

Först i Jönköping
Lagren är klara och degknytet som näs­tan ser ut som en inbakad pizza vid det här laget åker in ugnen. 
Konceptet med en restaurang strikt inriktad på balkanmat finns sedan tidi­gare i flera större svenska städer.
– Det är många från före detta Jugo­slavien som vill ha det och många an­dra som vill testa. Det är därför vi har satsat och visst verkar det funka, säger Bunjamin.
När jag går håller precis någon på att beställa ett gäng gifflar med Nutella­fyllning till det förmodade förmiddags­fikat. 
Finns alltså många anledningar att testa Burek Beni.

Den elastiska degen av filokaraktär går snabbt från en liten klump till en tunn och stor degyta…

… som läggs i lager på bakbordet…
… fylls med fetaost och spenat…
… och bakas ihop innan den går in i ugnen.

Burek Beni
Var: Östra Storgatan 109 a (Liljeholmen)
Vad: Restaurang med balkaninspirerade maträtter

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB