• Vätterhem

Brandskyddstips

Tänd ett ljus... ...men glöm inte att släcka

Vätterhem informerar | Centrum | Råslätt | Öxnehaga | Österängen | 2018-01-08

Varje år omkommer drygt 100 personer i Sverige i bränder. 17 hem brinner varje dag. Siffror som genom ett gott brandskydd skulle kunna sänkas betydligt. Här några smarta tips när vi nu är inne i de tända ljusens tid.

En av de vanligaste riskkällorna till brand i hemmet är annars köket. På spisen kan det hända mycket. I mindre kök är det vanligt att spisen används som avlastningsyta för alltifrån plastburkar till tidningar och så råkar någon få igång en platta. En annan vanlig brandorsak är så kallad torrkokning, en kastrull med potatis glöms bort och kokar torrt, förkolnar och fattar eld. 

Brand på spisen är allvarligt eftersom den snabbt kan sprida sig upp i fläkten och flottet som finns där. Då kan brandförloppet gå väldigt snabbt. Brand i en kastrull på spisen släcker du bäst genom att lägga kastrullocket på och kväva  elden.

Tänd - och släck!
När vi så här års går in i den mörkare årstiden märks en viss ökning bland bränder orsakade av levande ljus. Runt adventssöndagarna är det vanligt med larm vid lunchtid. Ljusstaken har tänts vid frukost, glömts bort och så har det brunnit ner och spridit sig. 

Rådet är att se till att ljushållarna ska kännas så säkra att du kan lämna dem, även om du såklart aldrig gör det. 

Om du sedan har husdjur ska du vara extra uppmärksam på levande ljus. Katten kan enkelt välta ett ljus. Eller hunden som är sugen på något som står kvar på spisen, hoppar upp och råkar komma åt ett vred.

Brandvarnare, brandfilt och pulversläckare
Om det trots dina försök att eliminera riskerna skulle uppstå brand finns det några viktiga saker att tänka på. 

Grunden för ett gott brandskydd är att du ska bli väckt och varnad snabbt. Du vaknar inte, utan tvärtom sövs, av röken så en brandvarnare är ett måste. Som generellt råd ska du ha en brandvarnare per 60 kvadratmeter. 

Skaffa en brandfilt. Den är enkel och effektiv. Alla bränder är från början små. Blir du larmad och väckt i tid kan du använda en brandfilt för att släcka branden i ett tidigt skede. Placera den i anslutning till riskkällorna, t ex i köket. Köp gärna flera och sprid ut i hemmet. 

Köp en brandsläckare. Minst 6 kg, branschen rekommenderar minst effektlass 47. Välj pulversläckare då det är mer effektivt och förlåtande än skum. Placera släckaren vid utgången till lägenheten. Tänk på att återfylla eller byta ut släckare minst vart tionde år.

Öva gärna
I skolan och på arbetsplatserna över vi ofta på brand. Men hur ofta har du gjort det i hemmet? Prata med hela familjen hur ni skulle ta er ut vid brand. Det är bättre att göra det i lugn och ro, än att försöka komma på hur ni ska göra när larmet går mitt i natten. 

Extra viktigt för dig som bor i flerbostadshus är också att se över så att det inte ligger en massa prylar i gemensamma korridorer och trapphus. Dessa är utrymningsvägar vid brand och får inte blockeras. Skor, sopor och annat som ibland lämnas i trapphusen är ju dessutom brandfarligt material. Så håll ordning och reda.

 

FAKTA BRANDSTATISTIK: 

  • I Sverige dör drygt 100 personer varje år i bränder.
  • I snitt brinner det i 17 svenska hem varje dag.
  • De flesta bränder inträffar i den egna bostaden mellan kl 22.00-05.00.
  • Den vanligaste dödsorsaken är förgiftning av brandröken.
  • Glömd spis är den vanligaste brandorsaken i flerbostadshus.
  • Det räcker med ett par minuter från det att elden får fäste till dess att den kan få förödande konsekvenser. Utrymmen på 35-40 kvadratmeter rökfylls på mindre än fem minuter.

Se över ditt brandskydd: 
1. Brandvarnare: Kontrollera batterier ofta. Helst varje månad.
2. Brandfilt: Billigt och enkelt. Ett bra sätt att släcka en brand i ett tidigt skede.
3. Brandsläckare: Satsa på en  pulversläckare, 6 kg. Placera  den strategiskt, gärna nära  utgångar så att du inte behöver springa in i lägenheten för att komma åt den.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading

Relaterade artiklar