• Vätterhem

Årets ungdomsledare 2015

Områdesnytt | Råslätt | 2015-08-10

En tung basgång anas när jag knackar på dörren till musikstudion i källaren på Stadsgården. Det är här han spenderar mycket av sin tid när han inte studerar, tränar eller jobbar. -15-20 timmar i veckan kan det nog bli, säger han och skrattar. Och det där skrattet återkommer om och om igen. Smittar av sig. -Jag är glad för livet, säger Abel Nyligen blev han utsedd till Årets ungdomsledare av kommunens kultur- och fritidsnämnd. Dessutom aktuell med scenframträdande på Råslättsdagen.

Abel var 14 år när han kom till Sverige. Då hade hans familj levt splittrad efter flykt från krigets Liberia i sex år. Återföreningen skedde i Mariannelund. När Abel skulle börja högstadiet gick flyttlasset till Råslätt och Stadsgårdsskolan.
-Jag vet hur viktigt det var med vuxna förebilder. Så kan jag vara med och göra något för ungdomarna här på Råslätt idag, känns det bara bra, säger han.
Han har hunnit bli 23 år, studerar till lärare Idrott och Hälsa på HLK, vikarierar som fritidspedagog, är ungdomsledare på Underground, aktiv som ledare i kyrkan, gillar att träna och turnerar både i Sverige och utlandet med sin musik.
-Jag trivs inte med att bara sitta still i soffan. Jag vill att det ska hända saker. Full fart, då mår jag bra. Studierna får högsta prioritet: Skolan måste komma i första hand. Sedan vill jag hinna träna. Därefter vidare till musikstudion. Det går i ett liksom, säger han.

 

Teori och praktik
Vad gör dig till en bra ledare?
-När jag gör något gör jag det med hela hjärtat. Jag vill ge mycket till barn och ungdomarna här. De törstar efter vuxnas när varo och stöd. Där vill jag göra en insats.
Vad motiverar dig?
Jag mår bra av engagemang. Jag gillar gemenskap. Jag fylls av energi när jag känner att jag kan hjälpa andra.
Sina ledaregenskaper har han inhämtat både genom teori och praktik.
-Lärarstudierna är såklart en viktig del. Men också ledarskapsskolan som jag gått i tre år via fritidsgården. Sedan får jag möjlighet att testa i praktiken dagligen via jobb i skolan, i kyrkan som ledare för barn och så vidare.

 

"När jag gör något gör jag det med hela hjärtat. Jag vill ge mycket till barn och ungdomarna här. De törstar efter vuxnas närvaro och stöd"

Lyssna och lär
Som barn- och ungdomsledare ser Abel vissa faktorer som extra viktiga för att nå fram:
-Kommunikation och bemötande är A och O. Första intrycket slår an tonen för hela relationen. Jag försöker också lyssna mycket på barnen. Som vuxen pratar vi gärna och instruerar – men vi lyssnar dåligt. Barn är kreativa, kunniga och kan mycket mer än vad vi tror. Låt dem visa det, låt dem vara med och bestämma och forma innehållet. Och var delaktig i deras aktiviteter. Ställ dig inte vid sidan av.
När jag ber honom lista några förebilder blir det en spännande mix:
-När jag tänker idrott blir det Zlatan. På musiksidan är det många, men där kanske Andy Minieo en amerikansk hiphopartist, är starkast. Sedan skulle jag också vilja framhålla Ann Stolsner, fritidspedagog på min praktikplats Vittra Samset. Hon är fantastisk på att växla i sitt ledarskap, att vara vuxen fast på barnens nivå liksom.


Fullklottrade armar
Musiken har alltid varit en viktig ventil för Abel.
-Jag minns när jag såg en gatumusikant i London som rappade helt improviserat. Han plockade upp saker i texterna från folket som stod och lyssnade. Jag kan ha varit 10 år kanske. Från den dagen var jag fast i att vilja skapa egen musik.
Var hämtar du din inspiration?
-Från vardagen. Det handlar om att våga vara öppen och ta in vad som sker runt omkring dig. Igår satt jag på bussen och såg två barn vid Ljungarumsskolan. Det var en tjej och en kille och han puttade till henne, hon puttade tillbaka. Direkt föddes en låtidé, berättar Abel och börjar sjunga på en låt om ett relationsdrama med titeln »Vad händer med kärleken«.
-Idéerna är en gåva. Jag vill utmana alla att se er omkring och inspireras.
Hans telefon och surfplatta är fulla av minnesanteckningar och korta inspelningar för att han inte ska glömma bort idéerna.
-Innan de här tekniska hjälpmedlen fanns skrev jag på armarna. Jag kunde vara helt sönderklottrad för att inte glömma något bra låtspår.


Råslättsvideo på gång
Abel spelar upp lite låtidéer. Och avslöjar att han har spännande saker på gång inför Råslättsdagen.
-Råslätt betyder enormt mycket för mig på alla möjliga sätt. Ett stort och brett nätverk. Här kan jag stanna resten av mitt liv.
Här finns mina vänner. Vi har fina människor, aktiviteter, fotbollen, kyrkan. Som en liten hyllning håller jag faktiskt på att spela in en musikvideo som handlar om Råslätt.
Vad kommer den att handla om?
-Att vi trivs här, att vi mår bra. Här finns kärlek, det är det viktigaste i en mångkulturell miljö.
Kommer vi att få höra den från scen på Råslättsdagen?
-Jag vill ju inte avslöja allt, men visst låter det lämpligt, säger Abel och skrattar.
Det där smittande skrattet.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading