• Vätterhem

Vätterhem köper Huskvarna stadshus

Lokaler Renovering och utveckling | Öxnehaga | 2021-11-02

Det har varit några turer fram och tillbaka. Nu är det klart på riktigt. Vätterhem köper Huskvarna Stadshus av Jönköpings kommun och kommer att satsa på mindre lägenheter och affärslokaler på ett av Huskvarnas bästa citylägen. Vi är stolta och glada att etablera oss centralt i Huskvarna. Men inser samtidigt att vi har en stor utmaning framför oss i detta uppdrag. Fastigheten förtjänar en renovering som lyfter fram de olika tidsepokerna som den är uppförd under, i ett och samma kvarter samsas arkitektur och materialval från 1910-tal, 1950-tal och slutet 1960-tal, säger Henrik Möller, fastighetsutvecklingschef på Vätterhem.

Henrik Möller hymlar inte med att kalkylerna för projektet inte är helt lätta att få ihop.
– Idag är det bara öppna lokaler med standard från de nämnda tidsepokerna. Där har du en utmaning – att bygga om till lägenheter med moderna krav på ljud, brandsäkerhet och tillgänglighetsanpassning. Och då har vi inte pratat om det som vi måste göra innan vi kan börja invändigt – renovera tak, fasad och fönster. Men som sagt, kvarteret förtjänar en upprustning. Det finns så mycket fina detaljer att lyfta fram. Alltifrån tidstypiska smidesdetaljer i trapphusen till konstverk och vackra dörrar. Tänk att kombinera det med moderna kvaliteter, hållbart och energismart, säger han.

»Moderna lägenheter för människor som vill bo på ett av Huskvarnas bästa citylägen.«

Kommer söka krögare inom kort
I affären med Jönköpings kommun följer gamla stadshuset samt trygghetsboendet som idag finns i en del av kvarteret.
– När det gäller trygghetsboendet tar vi över det och kommer driva det i vår regi. I samband med det kommer restaurangköket i den fastigheten att flyttas av Jönköpings kommun. Det innebär att det kommer att finnas ett väldigt fint restaurangkök att etablera
verksamhet i för en krögare inom kort. För stadshuset väntar ombyggnad till omkring 70 mindre lägenheter.
– Kanske studentlägenheter eller förstagångslägenheter för ungdomar. Läget är ju perfekt för det. I nedre plan planerar vi för verksamhetslokaler, berättar Henrik Möller.

Levande kvarter
Vätterhem och kommunen är överens om priset.
– Kommunen kommer sedan att göra en detaljplan för kvarteret. Den måste vara på plats för att vi ska kunna sätta igång – rent formellt innebär det att fastigheterna som inte varit avsedda för bostäder nu får en detaljplan för detta. När detaljplanen är på plats kan Vätterhem sätta igång.
– I bästa fall har vi en byggstart under början av nästa år. Vi kommer att börja med fasad, tak och fönster. Planerings- och ritningsarbete går vi igång med redan nu.

Vi tar oss fem år framåt i tiden och vandrar Esplanaden fram. Vad möts jag av?
– Ett levande kvarter med varierade verksamheter i bottenplan. Du kan urskilja de olika byggnadernas karaktär och tidsepoker. Kliver du in genom dörrarna hittar du ett 70-tal moderna lägenheter för människor som vill bo på ett av Huskvarnas bästa citylägen.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading