• Vätterhem
« Tillbaka till boendeområde

Lejla och Tom breddar Din Rätt!

Evenemang Vätterhem informerar | Öxnehaga | Österängen | Råslätt | Centrum | 2021-07-08

När de två nyutexaminerade juriststudenterna Lejla Radonja och Tom Schulz fick ett utskick om Vätterhems satsning på Din Rätt! – Fri juridisk rådgivning – väcktes en tanke. Vi tyckte det lät intressant att ingå i juristnätverket. Ett sätt att betala tillbaka med engagemang till samhället. Idén med fri juridisk rådgivning ur ett demokratiperspektiv är så viktig, säger Lejla.

Lejla jobbar sedan en tid tillbaka på en mindre juristbyrå. Tom läser fördjupningskurser. De bor tillsammans med hunden Milo i Vätterhems lägenheter vid Cigarren på Öster.
– Det var väl för att vi är Vätterhemshyresgäster som vi fick det där utskicket. Jag höll på med min uppsats vid den tidpunkten och min handledare tipsade mig faktiskt också om Dona Hariri och hennes projekt Din Rätt! tillsammans med Vätterhem. Nyfikenheten väcktes från flera håll.

Vid ett möte med Dona Hariri och Vätterhem presenterades nätverket och idén ytterligare.
– Det var solklart att ta den här chansen att hjälpa till. Och förhoppningsvis kan vi bli ännu fler jurister successivt. Alla juristkompetenser är intressanta för projektet, säger Tom.

Engagemang för människorna
De beskriver en bakgrund som alltid inbegripit engagemang för människorättsfrågor. Familjerätt, fastighetsrätt, internationell rätt, förvaltningsrätt, mänskliga rättigheter nämns som prioriterade nischområden.
– Under hela vår studietid har vi varit engagerade i olika ideella projekt. Det ger så mycket. Du utvecklas av att vara del av någonting bra. Jag har bott hos Vätterhem sedan jag föddes, både på Råslätt och Liljeholmen. Vätterhem har alltid stått för ett stort engagemang för människorna. Det här känns ju helt i linje med det, säger Lejla.

– Din Rätt! är ett extremt viktigt projekt. Alla har rätt att veta vad lagen innebär. Ökad kunskap om rättigheter och skyldigheter i samhället ger tryggare områden, säger Tom.

– Juridiken finns där hela tiden i vardagen. Vad gäller vid ett bygglov? Hur ska jag göra för att ansöka om att få hit anhörig? Vart vänder jag mig med mina hyresfrågor? Då finns vi där och försöker svara. Det är viktigt att påpeka att det är juridisk rådgivning. Det handlar inte om att vi tar oss an ärenden utan det är råd och tips. I de fall vi har svar svarar vi, har vi inte svar kan vi hänvisa vidare, säger Lejla.

»Din Rätt! är ett extremt viktigt projekt. Alla har rätt att veta vad lagen innebär.«

Ett tillfälle per månad
– Vår roll kan också var att skapa förståelse för det svenska systemet. Lära sig förstå var jag ska vända mig med mina frågor. Att skapa förtroende för myndigheterna, säger Tom.

Nu ser de mest fram emot att komma igång.
– Det kommer att vara nyttigt för oss med den variation och bredd i frågeställningarna som det lär bli. Att vi sedan känner varandra så väl är såklart också en fördel – vi vet vilka frågor som den andre kanske bör ta och vi kan bolla frågeställningar mellan oss, säger Lejla.

När kommer ni börja med rådgivningen?
– Till hösten kommer vi att finnas tillgängliga minst en gång per månad på varje område. Upplägget kommer att vara likadant som tidigare där du kan ta del av 15 minuters fri juridisk rådgivning.

Avslutningsvis; Vad gör ni helst en ledig dag?
– Vi är helt nyblivna kolonilottsägare på Dalvik. Vi hoppas att kunna odla egen sallad och kryddor bland annat. Där kommer vi att lägga mycket tid i sommar. Sedan går vi såklart gärna en och annan promenad med Milo.

 

Drop in
Du som hyresgäst hos Vätterhem erbjuds 15 minuters kostnadsfri juridisk rådgivning i stadsdelarna Råslätt, Österängen och Öxnehaga.

Till hösten kommer Lejla och Tom att finnas tillgängliga vid ett tillfälle i månaden per stadsdel. Drop in tiderna ser du under "På gång i din stadsdel" på vatterhem.se.