• Vätterhem

Kallbadhus på Strandängen

Passar profilen för området perfekt

Nyproduktion | Centrum | 2017-03-07

En kall januaridag sågs tre gestalter i Vätterns strandbryn, precis nedanför Strandängen. Utan skor vadade de långsamt ut i vattnet. – Här ska vi bygga ett kallbadhus! Med en arkitektur värdig platsen som passar in i Strandängens profil, säger Thorbjörn Hammerth, vd på Vätterhem. Med sig ut i vattnet hade han också Tositos vd Tommy Fritz samt Vätterhems byggchef Henrik Möller.

När de tre väl torkat fötterna och kommit in i värmen fick Vi i Vätterhem en pratstund med Thorbjörn Hammerth. 
– Realistiskt kan det stå klart någon gång 2020. När vi får möjligheten att jobba med att utveckla hela stadsdelar som det är på Strandängen måste vi våga ta ut svängarna och skapa mervärden för hela området. Vi räknar med att satsa 10 miljoner på kallbadhuset, berättar han. 
De kommande årens utveckling av Strandängen är omfattande. Fram tills 2023 kommer det att byggas omkring  1.300 bostäder på området och investeringarna väntas bli omkring 3 miljarder. 
– I samarbetet med Tosito vill vi bygga upp en helt ny stadsdel. Tosito bygger bostadsrätter och Vätterhem hyresrätter. Just variationen i boendeformer är en nyckel för en modern stadsdel. En annan är att skapa destinationspunkter i stadsdelen. Till exempel genom servicefunktioner i förskola, skolor, butiker, restauranger med mera, men också i form av arbetstillfällen, upplevelser och rekreation. På så sätt kommer det alltid att vara liv och rörelse på Strandängen.

I första hand för de boende
Strandängens läge, med Vättern som närmaste granne, är såklart också en starkt bidragande orsak till att idén om ett kallbadhus kom upp på bordet. 
– Vi har ju tittat på hur vi kan göra Vättern tillgänglig. Vi är säkra på att ett kallbadhus kommer att öka attraktionskraften för området.
Satsningen passar områdets profil:
– Strandängen har fina gång- och cykelstråk. Naturupplevelser precis utanför dörren. En grön profil som stärks med att koppla in kontakten med vattnet.
Hammerth är noga med att betona att satsningen inte ska ses som en »konkurrent« till ett kallbadhus utmed Vätterstranden inne i stan. 
– Vi konstaterar bara att vi vill bygga på Strandängen. För i första hand alla boende på Strandängen. Vill sedan fler nyttja det är det såklart roligt. Och vill fler bygga kallbadhus på andra ställen i staden välkomnar vi det, säger Thorbjörn Hammerth.

Lovar premiärdopp
Visionen är att skapa en symbol för hela området: 
– Det ska vara en fin byggnad. God arkitektur. Trä, byggt med naturen. Du går på den nyanlagda vägen och ser hur Vättern ryker. Längst där ute på bryggan ser du värmen i fönstren. Här finns café, basturum, badtunnor och såklart möjligheten att svalka sig i det friska Vättervattnet. Badhuset ska också kunna angöras med båt. 
Nu vidtar arbete med att få in arkitekturförslag samt klartecken från politiskt håll för att påbörja byggnationen. 
Lovar du att ta ett premiärdopp - inte bara fötterna - när badhuset är på plats? 
– Självklart. Det ser jag fram emot, hälsar Thorbjörn Hammerth.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB